Tips Bertenaga dan Kekal Cergas Ibu Hamil Berpuasa di bulan Ramadhan

Alhamdulillah, hari ini kita dah masuk hari ke sembilan puasa Ramadhan pada tahun 1436 Hijrah. Bagaimana dengan puasa mommies semua, saya doakan semuanya berjalan lancar, ya!

Keadaan ibu hamil berpuasa

ibu hamil berpuasa

 

Ini antara luahan hati ibu hamil yang terpaksa menahan diri dari keadaan letih dan tersangat-sangat lapar pada bulan puasa. Ya, inilah ujiannya, walaupun diberikan rukhsah untuk ibu mengandung, tetapi jauh di sudut hati ibu hamil ini, tetap ingin meneruskan puasa mereka untuk menyahut rukun Islam ketiga ini, iaitu berpuasa di bulan Ramadhan selagi tidak membawa mudarat kepada bayi yang dikandungnya itu dan juga dirinya.

 

ibu hamil luahan rasa

Begitu juga dengan ibu hamil yang mempunyai komitmen yang tinggi dan terhadap keluarga dan kerjaya. Ibu hamil ini memang sangat tabah dan cekal melalui hari-hari puasa bersama tanggungjawab hariannya tanpa menghiraukan kata-kata orang sekeliling di pejabat yang tidak faham keadaannya kesihatannya itu. Masyaallah, moga ibu ini sentiasa diberi kekuatan oleh Allah kerana hanya antara kita dan Allah saja yang tahu setiap tindak tanduk yang dilakukan.

 

Masalah yang dihadapi ibu hamil ketika berpuasa :

  1. Badan menjadi lesu dan tidak bertenaga
  2. Sering rasa ingin pitam dan loya
  3. Pedih ulu hati atau dipanggil heartburn
  4. Perut menjadi terlalu berangin akibat lapar
  5. Menggigil

5 tanda-tanda di atas adalah perkara yang biasa dialami oleh ibu mengandung apabila berpuasa. Ini disebabkan oleh mereka kekurangan gula di dalam badan yang menyebabkan badan menjadi terlalu lesu dan tidak bertenaga.

Selain itu, masalah angin badan dan pedih ulu hati mula timbul yang boleh mengakibatkan ibu-ibu hamil ini jatuh sakit.

 

Pengalaman saya ketika hamil dan berpuasa

Masyaallah, saya sangat-sangat memahami apa yang dirasakan oleh ibu hamil tersebut kerana saya sendiri telah melalui fasa-fasa ini sebanyak dua kali di bulan Ramadhan!

Pengalaman Anak Pertama :

Untuk anak saya yang pertama, saya masih di awal kehamilan, pada fasa itu memang secara semulajadinya ibu-ibu akan cepat merasa angin di perut. Disebabkan saya tiada pengalaman, saya hanya bergantung kepada MMT yang diberikan oleh doktor dan tidak berani mengambil apa-apa ubat lain kerana mengandung.

Sudahnya, saya memang mengambil rukhsah yang diberikan kepada wanita hamil yang berpuasa dan selamat meninggalkan puasa saya dalam 5 hari. Ohhh, bab nak mengganti tu yang payahnya sebab Ramadhan yang berikutnya adalah bayi saya masih dalam fasa menyusu lagi, juga terpaksa hadapi puasa pula dalam keadaan menyusu.

Pengalaman Anak Kedua :

Jadi, untuk anak kedua, saya sedaya upaya berusaha untuk menahan supaya dapat menghabiskan puasa Ramadhan saya, dan alhamdulillah, memang Allah telah izinkan untuk puasa penuh pada kehamilan yang kedua. Masyaallah, memang sujud syukur kerana berjaya berpuasa dan dapat merasa puasa penuh seperti di zaman kecil dahulu 🙂 (perempuan susah nak merasa pusa sebulan, kan?)

 

Alternatif yang diambil untuk menjayakan puasa sepanjang kehamilan :

 

Tips ibu hamil cergas berpuasa

 

Saya amat menjaga beberapa perkara berikut sepanjang saya hamil untuk memastikan saya bertenaga dan dapat berpuasa penuh pada kehamilan kedua, iaitu :

1. Pastikan mesti bangun sahur setiap hari

2. Elakkan dari mengambil ais yang terlalu banyak

3. Langsung tidak menyentuh makanan terlalu pedas atau masam untuk elakkan dari perut sakit

4. Banyakkan minum air panas kosong untuk membuang angin di dalam badan sepanjang malam

5. Kurangkan makanan yang terlalu manis untuk mengurangkan keletihan dan dahaga sepanjang berpuasa

6. Banyakkan mengambil kurma sebagai pembekal tenaga berpanjangan

7. Mengambil set Mighty 3 gem setiap hari ketika berbuka dan bersahur.

 

Bagaimana Mighty 3 Gem membantu ibu hamil kekal bertenaga sepanjang berpuasa?

Syukurlah saya berjumpa dengan set Mighty 3 Gem ini untuk berpuasa semasa kehamilan kedua. Ia terdiri dari tiga jenis minuman, iaitu

  1. ESP (Energising Soy Protein)
  2. Mealshake
  3. Performance drink

1. ESP membantu memberi tenaga berpanjangan kepada ibu hamil

esp-soy-proteinInilah ESP yang saya ambil ketika berpuasa dan membuatkan saya terus mengamalkannya sehingga sekarang kerana ia sangat memberi manfaat kepada saya.

Manfaat ESP : 

1. ESP yang dihasilkan dari soya bukan GMO, adalah sumber protein yang sangat tinggi. Ia membekalkan tenaga berpanjangan dan mengelakkan kita dari keletihan melampau sepanjang hari walaupun dalam keadaan berpuasa

2. ESP mempunyai indeks glisemik yang tinggi, iaitu ia menjadikan proses pembakaran gula di dalam darah berpanjangan dalam tempoh yang lama. Oleh itu, nilai gula di dalam badan tidak akan terlalu tinggi yang menjadikannya sesuai diambil oleh pesakit diabetes. Selain itu, dengan nilai indeks glisemik yang tinggi ini, ia membantu kita untuk tahan lapar dalam jangka masa yang lama.

3. ESP membantu melindungi kita dari keadaan pedih ulu hati mahupun heartburn kerana ia membantu membentuk lapisan di dalam perut agar asid tidak masuk ke kawasan esofagus yang menyebabkan kepedihan yang melampau di bahagian dada kita. Ia sangat bermanfaat kepada mereka yang selalu gastrik juga!

 

2. Mealshake, Multivitamin Pelengkap Nutrisi Badan

meal-shakes

Mealshake yang mengandungi 20% protein dan ia adalah multivitamin serbuk membantu badan kita mendapatkan nutrisi yang selengkapnya. Di waktu puasa, biasalah, kita takkan mampu mendapatkan makanan yang betul-betul seimbang dan benar-benar sihat, seperti kumpulan sayuran dan buah-buahan, jadi, beberapa nutrisi akan kurang di dalam badan yang menjadikan kita kurang sihat.

Manfaat Mealshake :

1. Mealshake membekalkan kesemua jenis vitamin kepada badan, membuatkan kita dapat mengekalkan kesihatan optima setiap hari walaupun di bulan puasa

2. Mealshake mengandungi serat dan fiber yang membantu kita untuk mudah lawas (bulan puasa adalah senang untuk mendapat sembelit kerana kurangnya air)

3. Mealshake membantu menaikkan selera makan mereka yang bermasalah, seperti orang sakit, ibu mengamdung yang loya-loya, warga emas dan kanak-kanak yang picky eater.

 

3. Performance Drink, minuman isotonik penghilang dahaga

performance-orange

Performance drink Shaklee ini sangat unit kerana mengandungi elektrolit yang diperlukan badan untuk mengekalkan cecair dan bendalir di dalam badan untuk elakkan hidrasi atau kehilan air yang banyak dari badan.

Manfaat Performnace Drink :

1. Ia membantu melindungi badan kita dari kekeringan, oleh itu ia akan membuatkan kita kurang dahaga walaupun seharian tidak mengambil air yang cukup.

2. Teknologi “opti-carb” dalam minuman ini membantu kita mendapat tenaga berpanjangan sepanjang hari

3. Ia amat mesra perut kerana Performance Drink ini adalah minuman isotonik yang tidak bergas, tidak mengandungi gula dan pengawet tambahan. Jadinya ia sangat sesuai di ambil ketuka berpuasa mahupun orang yang mempunyai perut yang sensitif.

 

MIGHTY 3 GEM ainul malik

Ya, saya telah merasai sendiri perbezaan antara mengambil set Mighty 3 Gem ini untuk kehamilan pertama dan kedua. Memang ternyata jauh bezanya!

Keadaan yang sama untuk kedua-dua kehamilan, saya mengajar dan memandu kereta sendiri ke tempat kerja, namun begitu untuk kehamilan kedua saya lebih cergas bertenaga sepanjang waktu bekerja dan alhamdulillah dapat menghabiskan puasa sebulan Ramadhan dengan izin Allah.

Ramai lagi tau yang senasib dengan saya yang merasai kenikmatan dan manfaat set mighty 3 gem ini di kalangan wanita mengandung 🙂

 

Luahan Ikhlas Yang Positif dari Mommies Mengenai Mighty 3 Gem :

 

Testimoni 1 :

Ya Allah, wanita besi ini dah 7 tahun hamil dan menyusu di bulan Ramadhan 🙂

 

Testimoni 2 :

Screen Shot 2015-06-26 at 12.45.31 AM

 

PD memang terbaik..minum masa sahur, sampai ke petang tekak basah je dan memang cergas sampai petang..nak lagi best boleh ambik esp & mealshake sekali. set 3 gem..memang bagus sangat.

 

Testimoni 3 : 

Screen Shot 2015-06-26 at 12.45.41 AM

 

Saya ambil esp..puasa takde lak rasa lapar tapi..dahaga. pastu, saya ambil pd lak..Alhamdulillah, segar je puasa..anak lak full bf, susu ade jer

 

Testimoni 4 :

Screen Shot 2015-06-26 at 12.46.55 AM

 

Salam, hari ni puasa sunat setelah sekian lama tak puasa. Dah petang camni biasanya dah “lembik lutut” dah, tapi sekarang ni masih lagi larat naik turun tangga ofis aras 3. Alhamdulillah, mungkin sebab pagi tadi sahur dengan Mealshake & ESP & PD & madu..pasni bolehlah amalkan di bulan Ramadhan yang akan tiba tak lama lagi 🙂

 

Testimoni 5 :

Screen Shot 2015-06-26 at 12.47.12 AM

 

Best kan tripple gem ni..tak rasa lapar pun,,saya minum ni masa ganti puasa..masa berbuka makan sikit dah kenyang..bolehla diet masa bulan pose nanti 🙂

 

Testimoni 6 :


Screen Shot 2015-06-26 at 12.47.48 AM

 

Yup betull,,setuju sangat..hari tu puasa ganti few days, sahur dengan ni jer..3-4 hari puasa, turun 1 kg..hihi..badan rasa bertenaga, cergas, tekak tak kering sangat..best3..memang sangat sesuai standby untuk bulan puasa nanti.. jom pakat-pakat sahur dengan Mighty 3 Gem ni..

 

Testimoni 7 :

testi 3 gem

 

Nak share pengalaman saya sendiri mengenai gastrik yang dah wujud dalam badan saya sejak berusia 10 tahun..

Ingat lagi masa tu muntah teruk..Berlarutan selama 4 hari diikuti dengan demam..Hanya Allah saja yang tau sakit pedih lemahnya macammana..

Selama 20 tahun gastrik on off on off..dan paling saya pasti, ulu hati saya sentiasa pedih.Oleh sebab dah selalu sangatsakit dan pedih ulu hati saya jadi tak kisah dah pasal tu..makan ubat kejap elok kejap pedih balik..

Itu dulu, tanggal 20 July 2012,sehari sebelum puasa hari tu, saya admit di KPJ Kajang untuk buat ujian skop. Bunyi macam gerun kan..tapi ok je. Doktor sahkanperut saya ada tompok tompok merah yang banyak. macam melecet. Sekiranya dibiarkan boleh jadi ulcer.

Tapi sekarang tidak lagi. saya amalkan minum esp & mealshake & pd setiap sahur dan sebelum tidur. Alhamdulillah pedih perut semakin beransur hilang. dan saya rasa puasa kali ni lebih bermakna. saya rasa lebih bertenaga juga. Syukur kepada Allah yang telah menemukan Shaklee.

Saya menjalani ibadah puasa kali ini tanpa rasa sakit pun seperti puasa-puasa sebelum ini. Alhamdulillah.

 

Masyaallah.

Ada ramai lagi ibu-ibu yang telah berpuas hati dengan set Mighty 3 Gem ini. Terima kasih kepada ibu-ibu di atas yang sudi berkongsi pengalaman dan semoga amal jariah mereka menyampaikan kebaikan ini dibalas oleh Allah taala.

Semoga ini memberi semangat kepada mommies yang stress, sangat sedih dan rasa terlalu letih untuk mengharungi bulan puasa kali ini bersama-sama dengan Mighty 3 Gem ini, agar mereka juga dapat mengukir senyuman kegembiraan. Yang penting, emosi terjaga, kesihatan mommies pun akan bertambah baik dan imuniti menjadi semakin meningkat! Siapa yang takmau berpuasa penuh dengan rasa bertenaga dan cergas ketika berpuasa kan? Apatah lagi anda ibu istimewa yang hamil 🙂

Semoga perkongsian ini memberi cahaya kegembiraan kepada anda. Saya sudi untuk menerima sebarang pertanyaan dan permintaan untuk set Mighty 3 Gem ini, demi membantu golongan istimewa seperti anda untuk berpuasa dengan cergas dan bertenaga kali ini.

Hubungi saya, Kak Ai SCB melalui sms/whatsapp 0163353567, penghantaran ke seluruh Malaysia, ya, jangan risau tau mommies. Beruntunglah para babies di dalam tummies sekalian kerana ibu-ibu mereka berinisiatif untuk mendapatkan kesihatan yang optima semasa bulan puasa ini.

Semoga kita semuanya semakin sihat, ceria dan bahagia 🙂

 

Artikel berkaitan :

1. Tips Bersahur yang Sihat di bulan Ramadhan

2. 12 Tips Ibu Bekerja Yang Menyusukan Bayi di Bulan Ramadhan

 

Sharing is loving!

Kak Ai SCB

016-3353567

0 thoughts on “Tips Bertenaga dan Kekal Cergas Ibu Hamil Berpuasa di bulan Ramadhan”

  1. Pingback: 12 Tips Ibu Bekerja Yang Menyusukan Bayi di Bulan Ramadhan | Sihat Cerita Bahagia

  2. Pingback: Tips Bersahur yang Sihat di bulan Ramadhan | Sihat Cerita Bahagia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *