Dilemma Atlet Malaysia dan Kes Dadah : Adakah Ubat Kuat Steroid Bantu Tingkatkan Prestasi Sukan

Kasihan Atlet Atlet yang bertungkus lumus berusaha untuk berjaya dalam bidan sukan negara, yang akhirnya didapati positif dadah dan steroid akibat pengambilan ubat kuat yang membantu menguatkan prestasi badan!

Ya, saya tahu, bukan mereka bermaksud untuk mengambil dadah, tetapi pemilihan ubat kuat yang bervariasi membuatkan mereka terkandas dalam ujian dadah sebelum sukan berlangsung.

Dari keratan artikel Utusan Malaysia 23 November 2014, wartawannya menegaskan :

WALAUPUN dadah yang digunakan bertujuan untuk rawatan dan pemulihan, ahli sukan harus berwaspada kerana sesetengah ubat mengandungi bahan yang diharamkan oleh World-Anti Doping Agency (WADA). Selain itu, tekanan untuk berjaya menyebabkan ahli sukan menggunakan dadah bagi meningkatkan prestasi. 

“Bergantung kepada tujuan dadah diambil, dadah yang biasa diambil untuk meningkatkan prestasi adalah seperti ‘anabolic steroids’. Pengambilan dadah ini akan memberi kesan peningkatan fizikal seperti pembesaran otot, meningkatkan kekuatan dan keupayaan fizikal, dan juga ketahanan jantung,” kata Dr. Hairul.

Terdapat atlet yang tidak sedar mereka mengambil ubat yang tidak dibenarkan. 

“Dalam kes Datuk Lee Chong Wei, bahan yang dikesan di dalam sampel urin atau air kencing beliau adalah dexamethasone. Ini adalah bahan yang biasa diguna untuk merawat keradangan otot. Menurut WADA, ahli sukan dibenarkan untuk menggunakan bahan ini kecuali sewaktu pertandingan.

Dexamathasone merupakan sejenis bahan untuk tujuan merawat kecederaan. Ia tergolong dalam kategori anti-inflammatory corticosteroid ataupun ubat atau dadah jenis steroid untuk tujuan menggurangkan kebengkakan pada tisu lembut atau soft tissue sama ada otot, ligamen ataupun tendon. 

Bergantung pada dadah yang diambil, ia memberi kesan terhadap peningkatan saiz otot, kekuatan fizikal, keupayaan dan ketahanan. Selain itu, dadah juga mempunyai risiko kesihatan terhadap atlet.

 

3 Sebab Pengharaman Steroid :

 1. Kesihatan – Banyak bahan boleh menyebabkan kesan yang tidak baik terhadap kesihatan jika tidak digunakan dengan betul.
 2. Etika – Dalam sesetengah keadaan bahan-bahan dan kaedah-kaedah yang diharamkan boleh meningkatkan tahap keupayaan atlet melebihi tahap biasa.
 3. Undang-Undang – Sesetengah dadah adalah haram dan dengan itu penggunaannya adalah dilarang dalam sukan.

 

Maksud doping: penggunaan bahan yang dilarang dengan tujuan meningkatkan prestasi seseorang atlet.

Senarai bahan yang dilarang yang boleh mengganggu prestasi atlet boleh dirujuk daripada ‘Prohibited List International Standard’ pada tahun 2005 atau dengan melayari www.wada-ama.org.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/gaya-hidup/kesihatan/salah-guna-dadah-dalam-sukan-1.28218#ixzz4dFaKm6Bl
© Utusan Melayu (M) Bhd


Atas kesedaran ini, adakah pihak pengurusan sukan, jurulatih dan atlet sendiri mula mencari alternatif bahan selamat yang boleh diambil untuk tingkatkan prestasi sukan mereka?

Di Amerika Syarikat, kesedaran ini telah lama wujud dan golongan ini mengambil makanan tambahan yang bebas steroid dan antidoping supaya mereka lebih sihat bersukan dan prestasi semakin meningkat tanpa bahan terlarang.

Kumpulan Atlet yang berkelas antarabangsa ini menamakan diri mereka the Shaklee Pure Performance Team terdiri dari pelbagai jenis arena sukan.

Komitmen mereka adalah untuk memenangi pelbagai peringkat sukan dengan bebas dadah dan menggunakan sumber nutrisi selamat, semulajadi dan berkesan untuk mencapai matlamat masing masing.

 

Bebas dadah, atlet antidoping, prestasi sukan, pingat emas

Senarai penuh sukan dan atlet boleh dirujuk di : http://athletes.shaklee.com/

Inilah ketua Pasukan Pure Performance ini :

Eli Bremer is simply amazing. As a modern pentathlete, he fences, swims, rides a horse, runs, and shoots all in a single day’s competition. He’s also the captain of the Shaklee Pure Performance Team. It’s hard to believe that this top-ranking athlete went from being an overweight kid with limited athletic ability to competing among the world’s best in the Beijing Games in 2008.

Ini Kejayaan Prestasi Sukan Eli Bremer :

Intense training = gallons of hydration

Eli Bremer akan mengambil setengah gelen air Performance Drink setiap hari latihannya. Katanya, ” Air Performance ini membantu membekalkan bendalir dan elektrolit yang diperlukannya sepanjang latihan dan pertandingan yang disertainya.

 

Apakah Performance Drink ini ?

Performance Drink adalah “Air Hidrasi Asli” Pure Hydration Drink.

 

Manfaat Performance Drink?

Menggantikan bendalir yang hilang dari badan semasa bersukan dengan cepat dan membekalkan tenaga ketika badan memerlukannya.

 

Bila sesuai diambil air Performance Drink ini?

Sebelum, semasa dan selepas bersukan.

 

Kepentingan Performance Drink?

Dehydration (kekurangan air), bersukan dan berpeluh secara berlebihan mengundang ketidakseimbangan elektrolit badan dan mengakibatkan keletihan dan kekejangan otot. Performance Drink membekalkan elektrolit yang secukupnya untuk ahli sukan yang aktif dan membantu mengekalkan keseimbangannya di dalam badan dalam jangka masa yang panjang.

 

Perbezaan Shaklee dengan air isotonik/hidrasi lain?

 1. Diuji secara klinikal
 2. Terbukti membekalkan bendalir dengan cepat berbading air kosong di dalam badan
 3. Membekalkan tenaga berpanjangan
 4. Teknologi Khas Optilyte (TM) electrolyte Blend bercampur karbohidrat membekalkan tenaga cepat dan menyokong keseimbangan air dalam badan.
 5. Mengelakkan kekeringan air badan
 6. Tidak bergas.

 

Published Jurnal ke atas Performance Drink (Kajian Klinikal yang telah diuji secara intensif) :

 1. Wong LG, Jensen CD, Whittam JH. The effects of sodium carbohydrate (NA:Carb) ratios in rehydration beverages (RB) on plasma glucose (PG), osmolality, volume (PV) and subject tolerance (ST). FASEB J 1990; 4:A381 (ABSTR)
 2. Yaspelkis III BB, Patterson JG, Anderla PA, DIng Z, Ivy JL. Carbohydrate supplementation spares muscle glycogen during variable intensity exercise. J APPL PHYSIOL 1993;75:1477-85.
 3. Zawadzki KM, Yaspelkis III B, Ivy Jl. Carbohydrate-protein complex increases the rate of muscle glycogen storage after exercise. J Appl Physiol 1992;72:1854-9.

Produk ini bukanlah untuk merawat atau menghalang sebarang penyakit.

Jika anda berminat untuk mendapatkan makanan tambahan sukan yang sangat selamat ini, bolehlah menghubungi saya segera!

Ainul Malik

Whatsapp : 016-3353567 @ www.wasap.my/60163353567

Pengedar Shaklee Sah

Kajang, Puncak Saujana, Prima Saujana, Saujana Impian

Diskaun 15% untuk keahlian berdaftar bersama saya.

Order Online : Performance Drink 

1 thought on “Dilemma Atlet Malaysia dan Kes Dadah : Adakah Ubat Kuat Steroid Bantu Tingkatkan Prestasi Sukan”

 1. Siti Fatimah Omar

  SLM kak ai , saya Pn siti dr melaka , nk bertanya tentang product vivid, suami gula tinggi 9.8 hingga 11.2

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *