ostematriks

Bolehkah Ibu Yang Bersalin Secara Pembedahan Terus Menyusukan Anak Selepas Bersalin? Dilemma Normal Yang Terpaksa Dihadapi Ibu Baru

Oh, satu trauma bagi saya sendiri semasa anak pertama, terpaksa dibedah, dan selepas sedar dari pembedahan, saya nak susukan anak, tiada susu! Memang sangat FRUST! Pada masa itu, saya ingatkan, semua ibu yang mengalami proses melahirkan anak, tak kira secara normal mahupun dibedah boleh terus menyusukan anak, rupanya air susu tak keluar walau setitik pun! …

Bolehkah Ibu Yang Bersalin Secara Pembedahan Terus Menyusukan Anak Selepas Bersalin? Dilemma Normal Yang Terpaksa Dihadapi Ibu Baru Read More »

Persediaan Vitamin Wajib Untuk Haji, Umrah dan Ziarah dan Langkah Berjaga-jaga Agar Kesihatan Dapat Dikekalkan Supaya Dapat Beribadat Sepenuhnya di Sana

Assalamualaikum wbh Alhamdulillah, tahniah kerana anda terpilih menjadi tetamu Allah untuk mengerjakan haji mahupun umrah pada kali ini. Sudahkah anda bersedia? Ya, saya faham, semua akan rasa yang sama, iaitu perasaan bercampur baur, gembira, berdebar, takut tetapi tidak sabar untuk sampai ke Tanah Suci. Ramai yang sudah mencari-cari kelengkapan penuh haji mahupun umrah, tetapi situasi …

Persediaan Vitamin Wajib Untuk Haji, Umrah dan Ziarah dan Langkah Berjaga-jaga Agar Kesihatan Dapat Dikekalkan Supaya Dapat Beribadat Sepenuhnya di Sana Read More »

Saya Berumur Lewat 20an, Ingin Hamil, Seawal Bila Nak Mulakan Ambil Vitamin Prenatal?

Cara terbaik untuk mendapatkan nutrisi yang diperlukan badan untuk kehamilan adalah melalui pemakanan yang sihat dan seimbang. Namun, adakah pengambilan makanan yang anda ambil itu memenuhi jumlah keperluan nutrisi untuk hamil yang secukupnya? Seawal mana saya nak mula ambil vitamin prenatal?   Sebetulnya, kita haruslah mengambil vitamin ini sebelum hamil lagi. Ini sangat penting untuk …

Saya Berumur Lewat 20an, Ingin Hamil, Seawal Bila Nak Mulakan Ambil Vitamin Prenatal? Read More »

13 Tanda Perubahan Dalam Diri Ibu Mengandung Yang Mengganggu Diri Tanpa Anda Perasan?

Alhamdulillah, tahniah kerana anda telah disahkan mengandung 🙂 Mommies jangan lupa buat sujud syukur, ya! Namun, dalam kegembiraan menyambut kedatangan cahaya mata yang ditunggu-tunggu, ada mommies yang sedih sebab mereka mengalami beberapa kekeliruan dan perubahan pada diri yang buatkan mommies kurang selesa. Pastikan kita sedar bahawa kesemua perubahan ini adalah disebabkan kehamilan ini, jadi, ia …

13 Tanda Perubahan Dalam Diri Ibu Mengandung Yang Mengganggu Diri Tanpa Anda Perasan? Read More »

Pendarahan awal kehamilan, kemusykilan ibu mengandung.

Kadang-kadang, di awal kehamilan, ibu belum perasan lagi yang sebenarnya dia mengandung ataupun tidak. Terjadi juga situasi yang mengelirukan, pada tarikh ibu akan datang period pada bulan puasa, tiba-tiba hanya ada tanda coklat sahaja dan ianya berakhir dalam dua hari sahaja. Kemudian, ibu dah boleh sambung puasa.   Sebenarnya, itu bukan period, tetapi tanda coklat …

Pendarahan awal kehamilan, kemusykilan ibu mengandung. Read More »

12 Tips Ibu Bekerja Yang Menyusukan Bayi di Bulan Ramadhan

Assalamualaikum ibu-ibu dan bapa-bapa sekalian 🙂 Adakah anda bakal berpuasa kali pertama sambil menyusukan bayi di bulan Ramadhan ini? Wah, jujurnya ini adalah pengalaman yang mendebarkan sebenarnya, kan? Jadi, kita harus persiapkan diri dari awal untuk menghadapi sebulan di bulan Ramadhan sambil menyusukan anak kita. Insyaallah, berkat kesabaran ibu-ibu semua, banyak pahala yang bakal dikutip …

12 Tips Ibu Bekerja Yang Menyusukan Bayi di Bulan Ramadhan Read More »

Cara Mengatasi Masalah Penyusuan Disebabkan Puting Tenggelam (Inverted Nipple)

Saya telah mendapat mesej dari seorang ibu yang baru melahirkan bayi berusia dua bulan. Beliau amat risau kerana anaknya menolek direct feed disebabkan katanya beliau bermasalah kerana mempunyai inverted nipple atau puting tenggelam. Sebelum saya meneruskan penulisan entry ini, ingin saya jelaskan bahawa tujuan saya menulis mengenai jenis puting ini adalah kerana saya betul-betul kasihan …

Cara Mengatasi Masalah Penyusuan Disebabkan Puting Tenggelam (Inverted Nipple) Read More »

10 Amalan Ibu Berpantang Yang Terbaik Membantu Menambahkan Susu Badan

Alhamdulillah, waktu yang terindah selepas kelahiran anak yang tersayang adalah waktu berpantang! Mengapa Allah berikan waktu berpantang kepada ibu dan bayinya? Ha, selain waktu berpantang membantu ibu untuk memulihkan diri, istimewanya waktu berpantang ini adalah waktu tempoh perkenalan ibu dan bayinya! Special, kan kita? Ada masa berkenalmesra dan memahami antara satu sama lain, yang menjadikan …

10 Amalan Ibu Berpantang Yang Terbaik Membantu Menambahkan Susu Badan Read More »

Rahsia Hilangkan Sakit Senggugut Dengan Cepat

Senggugut bagi kebanyakkan wanita memang tidak boleh dipisahkan. Saya sendiri mengalami masalah senggugut ni, tetapi alhamdulillah sekarang dah kurang senggugut saya ni. Masalah ini menyebabkan ramai wanita yang terbaring kesakitan dan akhirnya mengurangkan produktiviti kerjanya pada hari itu. Selalunya, boleh mengakibatkan wanita itu ambil MC kerana tidak dapat meneruskan kerja pada hari itu. Mesti risau …

Rahsia Hilangkan Sakit Senggugut Dengan Cepat Read More »

Rahsia Badan Cergas Sewaktu Mengandung

Waktu mengandung, biasanya kita akan berasa letih, lesu dan kurang bertenaga untuk melakukan aktiviti seharian. Saya dah merasa dah semua pengalaman tu, alhamdulillah dah melalui dua kali pengalaman mengandung, memang setiap perjalanan kehamilan untuk setiap anak lain-lain ragamnya.   Pembawakan Sewaktu Mengandung?   Bila orang cakap, time mengandung ni, asyik melepek je, nak tidur je, …

Rahsia Badan Cergas Sewaktu Mengandung Read More »