omega-guard

12 Makanan Yang Membantu Mengawal Paras Gula di dalam Darah untuk Diabetes

Apa itu Diabetes atau Kencing Manis? Penyakit kencing manis adalah satu penyakit di mana paras gula di dalam darah adalah tinggi. Keadaan ini dipanggil hiperglisemia, iaitu glukosa adalah tinggi di dalam darah, terutama selepas pesakit mengambil makanan. Terdapat dua jenis Diabetes : Diabetes jenis pertama (I) : Pankreas, iaitu organ yang menghasilkan insulin (hormon mengawal …

12 Makanan Yang Membantu Mengawal Paras Gula di dalam Darah untuk Diabetes Read More »

rawatan tanpa ubat Bell Palsy

20 Rawatan Alternatif Tanpa Ubat untuk Bell Palsy

Zaman sekarang ni, selalu pula terdengar berita kawan-kawan seuisa terkena Bell Palsy. Padahal, rasanya kalau dulu-dulu, ianya sangat jarang dan kalau terkena pun, pada orang tua sahaja. Apa itu Bell Palsy? Ia adalah satu kelumpuhan sementara yang berlaku berpunca dari kerosakan saraf muka ke 7. Setiap saraf ini akan melalui satu arah muka termasuklah pengawalan …

20 Rawatan Alternatif Tanpa Ubat untuk Bell Palsy Read More »

Saya Berumur Lewat 20an, Ingin Hamil, Seawal Bila Nak Mulakan Ambil Vitamin Prenatal?

Cara terbaik untuk mendapatkan nutrisi yang diperlukan badan untuk kehamilan adalah melalui pemakanan yang sihat dan seimbang. Namun, adakah pengambilan makanan yang anda ambil itu memenuhi jumlah keperluan nutrisi untuk hamil yang secukupnya? Seawal mana saya nak mula ambil vitamin prenatal?   Sebetulnya, kita haruslah mengambil vitamin ini sebelum hamil lagi. Ini sangat penting untuk …

Saya Berumur Lewat 20an, Ingin Hamil, Seawal Bila Nak Mulakan Ambil Vitamin Prenatal? Read More »

Rasa Lapar dan Nak Makan di Tengah Malam, Cara Bijak Ibu Mengandung Mengatasinya

Rasanya masa berbuka tadi dah melantak dua pinggan nasik, lepas tarawikh dah jamah aiskrim, tetibe tepat jam 12 malam lapar balik? Oh…tidak! Nak layan ke nak tidur ni? Begitulah monolog biasa ibu mengandung, kan? Tetiba rasa nak makan di tengah-tengah malam, padahal macam makan tak berenti je tadi?   Menurut babycenter, badan ibu mengandung ni, …

Rasa Lapar dan Nak Makan di Tengah Malam, Cara Bijak Ibu Mengandung Mengatasinya Read More »

Pendarahan awal kehamilan, kemusykilan ibu mengandung.

Kadang-kadang, di awal kehamilan, ibu belum perasan lagi yang sebenarnya dia mengandung ataupun tidak. Terjadi juga situasi yang mengelirukan, pada tarikh ibu akan datang period pada bulan puasa, tiba-tiba hanya ada tanda coklat sahaja dan ianya berakhir dalam dua hari sahaja. Kemudian, ibu dah boleh sambung puasa.   Sebenarnya, itu bukan period, tetapi tanda coklat …

Pendarahan awal kehamilan, kemusykilan ibu mengandung. Read More »

Atasi Masalah Kegemukan dengan 3 Langkah Mudah untuk Kurangkan Inci Badan : Pengalaman Saya

Soal kegemukan adalah subjektif kepada setiap individu. Namun, apabila kegemukan mengganggu proses kehidupan dan menjejaskan kesihatan, kita perlu berfikir sesuatu untuk mengatasinya. Apakah pentingnya kita menguruskan badan? Supaya kita lebih cergas untuk menjalankan sebarang aktiviti Lemak yang banyak menjejaskan kesihatan seperti pengaliran darah yang lancar, tiada sebarang blockage pada salur darah, serangan jantung, strok dan …

Atasi Masalah Kegemukan dengan 3 Langkah Mudah untuk Kurangkan Inci Badan : Pengalaman Saya Read More »

Tips Menurunkan Tekanan Darah Tinggi Yang Membuatkan Anda Risau Mengenai Umur Muda Anda!

Penyakit darah tinggi pada masa kini sudah menjadi suatu kelaziman di dalam masyarakat moden sekarang. Ia disebabkan oleh gaya hidup kita yang sangat sibuk dengan urusan masing-masing sehingga menimbulkan tekanan yang dasyat, pemakanan yang tidak seimbang dan persekitaran yang selari dengan pembangunan pesat dunia. Namun, penyakit darah tinggi sudah pasti menjadi mimpi ngeri apabila anda …

Tips Menurunkan Tekanan Darah Tinggi Yang Membuatkan Anda Risau Mengenai Umur Muda Anda! Read More »

Rawatan Asma Kronik Membebaskan Diri Anda dari Inhaler

Asma kronik mengganggu kita dari melakukan aktiviti seharian dengan bebas. Akibat dari rasa cepat penat, selalu tercungap-cungap dan sesak nafas, kita menjadi kurang aktif dan selalu bergantung kepada inhaler untuk melegakan penyakit asma ini.   Penyakit yang melibatkan organ peparu ini, menyebabkan kesukaran bernafas dan akhirnya jika tidak mendapat rawatan cepat, pesakit boleh pengsan kerana …

Rawatan Asma Kronik Membebaskan Diri Anda dari Inhaler Read More »

5 Tips Meredakan Tekanan dan Meroyan Selepas Bersalin.

Assalamualaikum mommies semua ­čÖé Apa khabar anda semua? Kak Ai doakan agar semuanya dapat menjalani tempoh berpantang anda dengan baik. Dah bertungku ke? Waktu berpantang ni lah kita kena menjaga kesihatan dengan baik. Jaga waktu makan, jangan bagi masuk angin, nanti badan berangin, hati berasap, meroyan jadinya!     8 Tanda-tanda ibu berpantang┬ámengalami meroyan Sindrom …

5 Tips Meredakan Tekanan dan Meroyan Selepas Bersalin. Read More »