garlic

12 Makanan Yang Membantu Mengawal Paras Gula di dalam Darah untuk Diabetes

Apa itu Diabetes atau Kencing Manis? Penyakit kencing manis adalah satu penyakit di mana paras gula di dalam darah adalah tinggi. Keadaan ini dipanggil hiperglisemia, iaitu glukosa adalah tinggi di dalam darah, terutama selepas pesakit mengambil makanan. Terdapat dua jenis Diabetes : Diabetes jenis pertama (I) : Pankreas, iaitu organ yang menghasilkan insulin (hormon mengawal …

12 Makanan Yang Membantu Mengawal Paras Gula di dalam Darah untuk Diabetes Read More »

Cara Cepat buang angin badan

Petua Mudah Menghilangkan Angin Ibu dan Bayi Semasa Berpantang

Assalamualaikum Apa khabar ibu-ibu di sana? Yang sedang berpantang tu mesti sedang mengulit anak masing-masing ketika ini, tak mengapa banyakkan masa bersama-sama si kecil kerana inikan tempoh perkenalan dan menguatkan kasih sayang? “Bonding Time” yang sangat indah! Sihatceriabahagia.com ingin berkongsi dengan ibu-ibu cara mudah dan berkesan menghilangkan angin dalam badan ibu dan bayi anda semasa …

Petua Mudah Menghilangkan Angin Ibu dan Bayi Semasa Berpantang Read More »

Petua Atasi Telinga Berdesing, Bingit di atas Kapal Terbang. Sakitnya!

Assalamualaikum semua 🙂 Saya nak share suatu pengalaman yang mendebarkan semasa di atas kapal terbang. Pertama kali haritu saya mengalami sakit telinga yang teramat sangat-sangat semasa berada di dalam kapal terbang. Itulah, sebelum ini, saya memang dah banyak kali menaiki kapal terbang, takpernah saya mengalami pengalaman ini. Ya Allah, rupa-rupanya, sakit bingit telinga yang dialami …

Petua Atasi Telinga Berdesing, Bingit di atas Kapal Terbang. Sakitnya! Read More »

Tips Menurunkan Tekanan Darah Tinggi Yang Membuatkan Anda Risau Mengenai Umur Muda Anda!

Penyakit darah tinggi pada masa kini sudah menjadi suatu kelaziman di dalam masyarakat moden sekarang. Ia disebabkan oleh gaya hidup kita yang sangat sibuk dengan urusan masing-masing sehingga menimbulkan tekanan yang dasyat, pemakanan yang tidak seimbang dan persekitaran yang selari dengan pembangunan pesat dunia. Namun, penyakit darah tinggi sudah pasti menjadi mimpi ngeri apabila anda …

Tips Menurunkan Tekanan Darah Tinggi Yang Membuatkan Anda Risau Mengenai Umur Muda Anda! Read More »

Rawatan Asma Kronik Membebaskan Diri Anda dari Inhaler

Asma kronik mengganggu kita dari melakukan aktiviti seharian dengan bebas. Akibat dari rasa cepat penat, selalu tercungap-cungap dan sesak nafas, kita menjadi kurang aktif dan selalu bergantung kepada inhaler untuk melegakan penyakit asma ini.   Penyakit yang melibatkan organ peparu ini, menyebabkan kesukaran bernafas dan akhirnya jika tidak mendapat rawatan cepat, pesakit boleh pengsan kerana …

Rawatan Asma Kronik Membebaskan Diri Anda dari Inhaler Read More »

Cara Cepat Menghilangkan Sakit Mata Gatal, Merah dan Bengkak Supaya Cepat Masuk Kerja

Assalamualaikum wbh. Semoga anda semuanya sihat sejahtera. Saya baru sahaja sembuh dari sakit mata yang merah, gatal dan bengkak untuk hari yang ketiga. Jangkitan bakteria akibat conjunctivitis Sangat terkejut ok bila bangun pagi, rasa mata melekat bagai digam, dan rupanya terdapat banyak tahi mata yang melekat di sekeliling mata. Bangun tengok cermin, rupa-rupanya mata anda …

Cara Cepat Menghilangkan Sakit Mata Gatal, Merah dan Bengkak Supaya Cepat Masuk Kerja Read More »

Petua Murah dan Mudah Melegakan Selsema Anak dengan Minyak Bawang Putih

Bila anak kita terkena selsema, kita sebagai ibu amatlah risau kan. Melihatkan hingus turun meleleh-leleh, kadang-kadang sampai boleh dimakan oleh anak kita tu, akibat terlewat lap hingusnya 🙂 alololooo..sedap ye dik? Kesian, kan? Baru-baru ini saya mendapat petua dari rakan saya, Mas, mengenai minyak bawang putih. Mujarab katanya! Wah, memang lah saya suka dengar petua …

Petua Murah dan Mudah Melegakan Selsema Anak dengan Minyak Bawang Putih Read More »

Rawatan Gout Lelaki dan Wanita Dengan Sumber Semulajadi

Apakah itu gout? Gout adalah sejenis penyakit arthritis yang menyerang secara tiba-tiba, kemerahan dan kesakitan pada sendi-sendi. Ia adalah disebabkan pengumpulan hablur asid urik pada sendi. Gout Simptom sakit gout. Sakit yang melampau yang mengejut, kemerahan, bengkak dan rasa kaku pada sendi Mengalami demam Keradangan tisu di sekekliling sendi mengakibatkan kulit bengkak dan sakit walau …

Rawatan Gout Lelaki dan Wanita Dengan Sumber Semulajadi Read More »

Rawatan Keputihan untuk Wanita

Keputihan yang anda alami telah mengganggu mood anda sepanjang hari? Apakah keputihan? Keputihan ataupun vaginal discharge adalah bendalir yang dikeluarkan dari badan melalui vagina yang membantu vagina untuk sentiasa bersih. Keputihan normal ini tidak berwarna ataupun berwarna putih susu dan tidak berbau. Keputihan ini akan keluar dengan banyaknya pada masa-masa tertentu iaitu semasa subur, semasa …

Rawatan Keputihan untuk Wanita Read More »