Set Surut HFMD Sakit Kuku Kaki Tangan Mulut

Apakah HFMD?

HFMD adalah singkatan bagi Sakit Kaki Kuku Tangan dan Mulut.

Penyakit HFMD disebabkan oleh virus yang dikenali sebagai enterovirus meliputi Coxsackie Virus A16 (Cox A16) dan Enterovirus 71 (EV 71).

Penularan penyakit/virus HFMD adalah melalui sentuhan langsung dengan cecair hidung, air liur, lepuh (blister) dan najis kanak-kanak yang dijangkiti serta sentuhan pada permukaan dan alatan permainan yang tercemar dengan virus HFMD.

Tanda HFMD adalah seperti demam, luka (ulcer) di mulut, ruam atau lepuh di tapak tangan dan kaki.

HFMD selalunya menyebabkan jangkitan ringan dan sembuh dengan sendiri. Namun begitu, segelintir jangkitan HFMD yang disebabkan oleh jangkitan EV71 boleh menyebabkan komplikasi seperti radang otak dan jantung.

 

 

Kes HFMD di Malaysia

Info sehingga 11 Ogos, dari Berita Harian Online, didapati sejumlah 47,880 kes wabak penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) dilaporkan di seluruh negara sejak 1 Januari hingga 11 Ogos 2018.

Menteri Kesihatan, Dr Dzulkefly Ahmad, berkata hampir 90 peratus kes yang dilaporkan berlaku dalam kalangan kanak-kanak berusia enam tahun dan ke bawah.

Beliau berkata, bagi tahun ini, kebanyakan negeri menunjukkan peningkatan kes berbanding tahun lalu dengan Selangor mencatatkan jumlah tertinggi iaitu 13,901 kes.

Sehingga ke 13 Ogos, HFMD telah merebak ke Negeri Sembilan. 3 tadika, dua prasekolah dan sebuah sekolah di Seremban, Kuala Pilah dan Jempol telah ditutup disebabkan wabak ini.

Pertambahan sebanyak 257 % telah meningkat berbanding tahun lalu. Setakat ini dicatatkan sebanyak 2134 kes telah direkodkan berbanding hanya 598 kes tahun 2017.

 

Rawatan HFMD

Menurut Menteri Kesihatan, tiada ubat, antibiotik dan antivirus spesifik yang boleh digunakan untuk merawat HFMD ini.

Pencegahan dan pengurangan HFMD dilakukan dengan meningkatkan tahap imuniti dan kebersihan diri.

 

Mengurangkan Kesakitan HFMD dengan vitamin Semulajadi

 

 

Set HFMD Shaklee mengandungi :

  1. Mealshake :

Mealshake mengandungi Protein bersama 24 jenis mineral dan zat multivitamin yang diperlukan badan pesakit HFMD untuk meningkatkan imuniti badan mereka dan memulihkan kembali sakit kulit melepuh yang dialami pesakit HFMD. Meningkatkan selera makan pesakit serta jika mereka tidak berselera makan, nutrisi penuh masih dapat diberikan kepada badan agar proses penyembuhan cepat berlaku.

2. Chewable C (Vitamin C Hisap 100mg)

Vitamin C ini yang mengandungi bioflavonoid menambahakan lagi keberkesanan vitamin C untuk membantu meningkatkan kerintangan badan pesakit HFMD melawan penyakit.

Ia juga membantu menyurutkan luka dan menyembuhkan kesakitan ulcer dan melepuh di seluruh badan pesakit HFMD.

3. Omega Guard

Omega Guard mengandungi minyak ikan Omega tulin yang membantu menambahkan kelembapan kulit, mengurangkan sebarang inflamasi dan bengkak pada mulut dan seluruh anggota badan pesakit HFMD.

4. Herbal blend krim tanpa Steroid

Krim kulit selamat ini diformulakan tanpa paraben dan steroid yang membantu memberi kelegaan segera kepada kesakitan luaran pesakit hfmd. Ia membantu menghilangkan parut serta rasa kegatalan berpanjangan dan mengandungi antibakteria yang bantu memberi kelegaan kepada luka pada badan.

5. Basic H pencuci selamat tanpa toksin

Penyelenggaraan barangan dan kebersihan sekeliling boleh ditingkatkan dengan penggunaan Basic H untuk mengurangkan jangkitan kepada seisi rumah yang lain. Pencuci tanpa toksin dan bahan kimia berbahaya ini selamat terkena pada kulit termasuklah lembut untuk kulit bayi.

Pesakit HFMD sepatutnya dikuarantin dan dijaga sepenuhnya oleh penjaga mereka di rumah. Penyakit berjangkit ini cepat merebak jika tiada pengawalan kebersihan dan pendedahan orang ramai terhadap jangkita boleh berlaku melalui sentuhan.

Kulit yang melepuh mendatangkan ketidakselesaan kepada pesakit yang menyebabkan kegatalan dan gangguan emosi kepada pesakit HFMD.

Mereka akan hilang selera makan disebabkan ulcer pada mulut yang pedih.

Dapatkan set HFMD ini segera untuk membantu kesayangan anda untuk sembuh dari HFMD dengan segera.

Hubungi whatsapp 016-3353567 untuk mendapatkan set HFMD ini dengan segera.

Dapatkan diskaun 15% untuk set HFMD ini.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *