Resepi dan Cara Penyediaan Sup Pembakar Kalori Untuk Kurus dalam Program Penurunan Berat Badan Ideal

Mommies sedang mencari-cari program penurunan berat badan yang sesuai?

Sebelum ini ada saya kongsikan tentang “Tips Turun Berat Badan 7kg dalam 7 hari”. Ia menggunakan konsep pembakaran kalori di dalam badan kita.

Cadangan buah-buahan yang membantu menurunkan berat badan
Cadangan buah-buahan yang membantu menurunkan berat badan

Di dalam program ini, kita dikehendaki makan sup pembakar kalori yang terdiri dari sayur-sayuran dan langsung tidak mengandungi kalori. Ia boleh dimakan pada setiap kali kita lapar pada bila-bila masa sepanjang hari.

Jom kita ikuti resepinya :

Resepi Asas Sup Pembakar Kalori :

Bahan-bahan :

 • 3-6 biji bawang besar Bombay
 • 6 biji tomato segar
 • 1 biji bunga kobis
 • 2 biji lada Capsicum hijau
 • Air

Cara Penyediaan :

 • Potong sayur-sayuran kecil-kecil dan masukkan air, rebus hingga 10 minit atau sampai empuk

 

Resepi sup ini telah diubahsuai untuk menambahkan kesedapannya tanpa mengganggu nilai kalorinya. Mahu cuba?

 FatFreeCabbageSoup

Resepi Modifikasi Sup Pembakar Kalori (oleh Dr Michael Tierra, LAC, OMD)

Bahan-bahan :

 • 6 upas bawang besar
 • Beberapa biji tomato
 • Sebiji kobis
 • 2 biji lada hijau
 • Daun selery
 • Rosemary dan tarragon untuk penambah rasa
 • Cendawan Shitake
 • Lada hitam
 • 2,3 ulas bawang putih
 • 1/4 inci seaweed kombu
 • Sayur buillon (seperti gambar di bawah)

buillon

Cara Penyediaan :

 • Potong sayur-sayuran kecil-kecil dan masukkan air, rebus hingga 10 minit atau sampai empuk

Sup ini sememangnya hanya dimakan sepanjang program ini ; “Tips Turun Berat Badan 7kg dalam 7 hari”. Sup ini tidak boleh dimakan berturut-turut tanpa mengikuti pelan menu yang ditetapkan, kerana takut sekiranya kita akan kekurangan nutrisi, yang boleh menjejaskan kesihatan.

 

warded

 

Sebaik-baiknya dinasihatkan sepanjang anda melalui mana-mana program diet, pastikan anda mengambil multivitamin yang lengkap untuk memastikan badan kita cukup nutrisi.

 

vitalea

 

Multivitamin di atas memang cukup lengkap dengan mineral dan vitamin serta zat besi yang memastikan kita cukup bertenaga untuk menghadapi kehidupan seharian.

Rahsia Mengapa Kita Cepat Lapar

Lagipun, suatu masa dahulu, saya ada berjumpa dengan Nutritionist yang bertauliah untuk mendapatkan nasihat mengenai program pengurusan badan, dan beliau sendiri mencadangkan saya mengambil Vitalea; iaitu multivitamin di atas ini untuk memastikan badan kita tidak cepat lapar!

Oh, baru saya tahu, jika kita tak mahu lapar melampau-lampau semasa berdiet, kita harus pastikan badan cukup mendapat nutrisi seharian, sebab jika tidak, badan kita akan menghantar isyarat “lapar” supaya kita makan dan mengambil sesuatu nutrisi yang tidak cukup dan diperlukan dalam badan. Namun, kita pula salah mentafsir dan tidak tahu apakah jenis makanan yang perlu dimakan, jadi, kita akan makan semua makanan di depan mata atau apa yang terlintas di otak dan tekak kita menjadikan badan kita boleh naik berganda-ganda!

Lagi satu, semasa menjalani program diet ini, kita perlu memastikan bahawa badan kita cukup otot, barulah lebih banyak kalori yang boleh dibakar di dalam badan untuk pembakaran lemak. Kalau badan kurang otot, proses pembakaran kalori akan terjejas dan menyebabkan kita cepat lembik dan program diet menjadi sangat memenatkan!

Cara nak bina otot adalah dengan mendapatkan protein yang secukupnya, terutama dari Cinch yang membantu mebina ototo untuk pembakaran lemak. Cinch ni bagus diambil sepanjang program diet berkesan kerana :

 1. Ia membantu kita menahan lapar dalam jangkamasa yang lama
 2. Ia membantu kita membina otot untuk memastikan proses pembakaran lemak berjalan lancar tanpa gangguan
 3. Ia tidak menjejaskan program diet kita kerana Cinch tidak mengandungi kalori
 4. Ia mengandungi protein asid amino leucine untuk menurunkan paras gula dalam darah kita

Poster-Cinch-Shake-Tea

 

Para Nutritionist ni memang bijak sebab dah bantu kita memberi cadangan terbaik untuk program pengurusan badan. Selain dari nutrisi yang dicadangkan untuk membina otot supaya pembakaran kalori boleh berlaku dengan berkesan, mereka juga telah mencipta teh Cinch seperti gambar di atas untuk membantu menjana tenaga yang berpanjangan dan meningkatkan metabolisma badan kita! Jadi, tiadalah kes pengsan, kurang tenaga atau apa-apa kes yang melibatkan tenaga yang menyusut berlaku sepanjang anda menjalani mana-mana program pengurusan badan ini.

 

Saya juga telah memilih program pengurusan badan saya sendiri dan saya kongsikan pengalaman saya di sini :

Atasi Masalah Kegemukan dengan 3 Langkah Mudah untuk Kurangkan Inci Badan : Pengalaman Saya

Selamat membaca, ya!

Ya, saya percaya, anda semua bertanggungjawab dalam memastikan kesihatan sendiri sentiasa terjaga sebelum, semasa dan selepas menjalani program pengurusan badan ini. Fokusnya adalah untuk memastikan badan kita sentiasa berada dalam lingkungan berat badan ideal, sedap mata memandang, apatah lagi untuk tatapan suami tercinta dan supaya kita boleh bergerak aktif tanpa sebarang gangguan akibat berat badan berlebihan.

gemuk kurus

Banyak perubahan kan yang boleh mengubah kehidupan bila kita dapat menurunkan sedikit berat badan, terutama yang melibatkan rupa wajah yang mempengaruhi usia 🙂

 

Jadi, selamat merancang dengan teliti dan membuat kajian sebelum memilih untuk mengikuti mana-mana program pengurusan badan. Semoga berjaya ya semua!

 

Salam sayang,

Kak Ai SCB

016-3353567

Pengedar Vitamin Semulajadi yang diyakini, selamat dan berkesan 🙂

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *