Petua Mudah dan Selamat Mencerahkan Kulit Yang Gelap Akibat Terdedah Kepada Cahaya Matahari yang Membahayakan!

Asalnya Anda Cerah, Tetapi Semakin Berusia Semakin Gelap?

Masa muda remaja dulu, rasa-rasanya kulit kita tidaklah segelap sekarang. Ada juga yang masa sekolah kulitnya gelap, tetapi bila dah bekerja dah bertambah cerah pula.

Adakah ini semua berpunca dari pendedahan matahari yang berlebihan?

Mungkin bila direnung-renungkan, memang benar, aktiviti harian yang menyebabkan kulit menjadi semakin gelap.

Bersukan; seperti berlari di balapan, bermain bola jaring, berenang, berkawad, menaiki motorsikal setiap hari, atau anda sendiri terpaksa bekerja di bawah terik matahari.

bola jaring
Bermain di bawah terik matahari memungkinkan kulit pun turut sama jadi gelap, kan?

 

Bagaimana Pigmentasi Kulit Berlaku?

Tona warna kulit yang berlainan berpunca dari sel pigmen dipanggil melanin. Ia terhasil dari melanocytes, sel dari dalam kulit.

Apa yang anda perlu tahu, banyaknya melanin dalam sel kulit, lebih gelaplah kulit kita.

Pendedahan kepada matahari adalah salah satu faktor yang meningkatkan aktiviti melanocytes tadi.

Radiasi UV, asap dan pencemaran menghasilkan radikal bebas dan meningkatkan pigmentasi kulit dan ini menyebabkan kulit menjadi semakin sawo matang.

Orang Asia kita senang kan dapat masalah pigmentasi macam ni? :(
Orang Asia kita senang kan dapat masalah pigmentasi macam ni? πŸ™

Bagaimana Melindungi Kulit dari Kegelapan Akibat Cahaya Matahari

Vitamin C dapat melindungi kulit dari kerosakan disebabkan matahari dengan melawan radikal bebas yang terbentuk dari pendedahan kepada cahaya matahari berlebihan.

Vitamin C membantu menurunkan kesan kulit terbakar (sunburn) yang disebabkan oleh Radiasi Ultra Lembayung (UV Radiation). Ia membantu tau dalam kesan jangka masa panjang yang menyebabkan terjadinya kanser kulit.

UVA : boleh menyebabkan pigmentasi dan penuaan akibat cahaya (photoageing)

UVB : menyebabkan kulit gelap dan pencetus kanser kulit

Jangan malu berpayung sebenarnya untuk kurangkan pendedahan kepada sinar UV berbahaya
Jangan malu berpayung sebenarnya untuk kurangkan pendedahan kepada sinar UV berbahaya

 

Jom Lihat Peranan Vitamin C untuk Mencerahkan Kulit

Untuk mengatasi masalah kegelapan kulit, Vitamin C sebagai antioksida membantu memperlahankan penghasilan melanin tadi, dengan beberapa langkah :

 • menghentikan tindakan enzim tyrosinase yang mengurangkan penghasilan melanin tadi.
 • sebagai antioksida, Vitamin C bertindak melawan radikal bebas yang menyebabkan penuaan kulit dan kegelapan kulit. Ia meningkatkan glutathione, bahan semulajadi yang terhasil dalam badan untuk antipenuaan, pencerahan kulit serta banyak lagi kesan positif kepada sel.
 • Vitamin C memulihkan kulit yang rosak selepas terdedah kepada panas matahari berlebihan.
 • Ia juga bertindak sebagai bahan pengelupasan semulajadi yang membantu mengeluarkan sel-sel kulit mati yang mengandungi melanin tadi, membuatkan kulit bertambah cerah.
Jom cuba cara selamat mencerahkan wajah dengan Vitamin C
Jom cuba cara selamat mencerahkan wajah dengan Vitamin C

 

Petua dari Pakar Kulit India Untuk Rawatan Pencerahan Kulit Selamat Tanpa Bahan Kimia

Kiran Lohia, seorang Dermatologist terkemuka dari negara India telah memberi petua yang menarik untuk meningkatkan kesan keserian kulit ke atas kulit yang penat akibat pendedahan kepada cahaya matahari ini :

 1. Sediakan mask susu yang bercampur dengan strawberry
 2. Mengambil Vitamin C yang tinggi sebagai antioksidan untuk mencerahkan semula kulit.

Petua lain untuk mencerahkan wajah akibat pendedahan matahari berlebihan :

 1. Hancurkan 2 biji strawberri yang masak ranum ke dalam sesudu madu segar. Jadikan sebagai mask sehingga kering dan boleh dibilas selepas itu.
 2. Campurkan dadih bersama pes tepung chickpea/curd, tomato masak, pisang yang terlebih ranum dan betik yang terlebih ranum. (Kesemua buah-buahan ini mengandungi asid, dan dadih mengandungi asid laktik yang membantu mencerahkan kulit yang gelap akibat matahari.

Apa itu curd : https://en.wikipedia.org/wiki/Gram_flour

Boleh buat sendiri di rumah, yey!
Boleh buat sendiri di rumah, yey!

 

Cara Paling Mudah Mencerahkan Kulit Dengan Selamat Yang Mudah Tanpa Meremehkan Diri :

Jika anda malas untuk meremehkan diri menyediakan bahan-bahan seperti yang dianjurkan di atas, jom kita cuba satu cara yang PALING MUDAH dan menjimatkan masa untuk mencerahkan kulit secara semulajadi dengan tips kedua dari Puan Kiran Lohia di atas, iaitu mengambil Vitamin C yang tinggi sebagai supplement pencerahan kulit setiap hari.

So, Vitamin C yang mana nak dipilih, ya?

Nak yang selamat, pilihlah Vitamin Semulajadi! Mengapa?

Melalui kajian Dr Bruce Miller, Vitamin yang paling selamat diambil adalah Vitamin Semulajadi berbanding sintetik atas banyak sebab yang nyata.

 1. Vitamin C semulajadi dihasilkan dari bahan semulajadi yang selamat masuk ke dalam badan, berbanding vitamin sintetik
 2. Vitamin C semulajadi tidak menghasilkan toksin dalam badan seperti Vitamin C sintetik
 3. Vitamin C semulajadi lebih mudah diserap sel berbanding Vitamin C sintetik yang asalnya bahan kimia, menyebabkan penyerapannya kurang berkesan.

Ok, dah dapat point pertama, Cari Vitamin C semulajadi. Check.

Point kedua dari Dr Bruce Miller, untuk cari Vitamin C terbaik, carilah Vitamin C yang berteknologi Sustained Release.

Mengapa mesti Sustained Release? Apa itu sustained release?

Teknologi Sustained Release adalah teknologi pelepasan masa, ia akan melepaskan sejumlah dos vitamin C sahaja di dalam badan untuk sesuatu masa.

Fakta Vitamin C :Β Ia larut air, mudah dikeluarkan dari badan

Oleh itu, dengan teknologi ini, ia dapat kekal lama di dalam badan dan badan cuma menyerap sejumlah dos sahaja tanpa membuang dos yang berlebihan pada satu masa sahaja.

sustained release Vitamin C

Pilihan Vitamin C Terbaik untuk Pencerahan Kulit :

Vitamin C sustained release Shaklee menepati dua kriteria di atas dan mempunyai satu lagi bonus, iaitu ia mengandungi bioflavonoid untuk kesan terbaik penyerapan di dalam badan. Best, kan?

Keistimewaan Vitamin C SR Shaklee :

 1. Ianya semulajadi, dihasilkan dari jagung sebagai bahan utama selain citrus, oleh itu ia sesuai untuk perut sensitif
 2. Ia mempunyai teknologi pelepasan masa.
  • 1 tablet mengandungi 553 mg Vitamin C, jadi setiap sejam, ia akan mengeluarkan lebih kurang 100 mg sahaja. Oleh itu, 1 tablet vitamin C SR ini dapat bertahan di dalam badan selama 5 jam setengah.
  • Berbanding dengan Vitamin C yang tiada teknologi SR ini, sejumlah besar dos yang masuk ke dalam badan, sejumlah itulah ia dapat diserap pada masa itu sahaja (walhal penyerapan optima Vitamin C pada 1 masa hanya 200 mg sahaja! yang baki berlebihan akan dikeluarkan). Jadi, kesan ketahanan Vitamin C di dalam badan, tidak lama kerana ia kan larut air? Mudah dibebaskan dari badan.
 3. Ia mengandungi bioflavonoid sebagai ramuan istimewa untuk meningkatkan lagi keberkesanan Vitamin C SR Shaklee ini. Sebab itulah namanya Vitamin C plus sekarang πŸ™‚
  • Kandungan bioflavonoid Vitamin C SR Shaklee terdiri dari : Lemon, Orange, Grapefruit dan Hesperidin.
  • Dr Bruce Miller, dalam bukunya “Five Basics” mengatakan Setiap 500mg Vit C harus mempunyai 120 mg bioflavonoid untuk meningkatkan keberkesanan Vitamin C tadi.
  • Malah, bioflavonoid yang mempunyai kesan positif tersendiri membantu meningkatkan lagi taraf kesihatan seseorang kerana banyak kesan-kesan positif terhadap anti keradangan, salur darah, mengurangkan kesakitan dan mengurangkan risiko kanser. Jadi, kesan positif kepada pengguna Vitamin C SR Shaklee ini dapat diperluaskan lagi tidak terhad kepada khasiat Vitamin C biasa semata-mata.

Vitamin C perut sensitif

 

Ha, dah tahu apakah rahsianya, kan?

Beruntunglah mereka yang mengamalkan Vitamin C SR Shaklee ini. Sebab itulah, azam saya, selain dari membantu diri sendiri untuk bercantik-cantik dan sihat dengan Vitamin C SR ini, saya turut mengundang dan mengajak kawan-kawan di sekeliling saya untuk merasai sendiri manfaat dan khasiat Vitamin C SR untuk kecerahan wajah.

Ya, fokus kami memang untuk mencerahkan satu badan dengan sekata, tiada berbelang-belang muka putih, badan gelap, tetapi kecerahannya dapat dinikmati untuk satu badan.

Ternyata, setakat dua minggu ini, responsnya sangat menggalakkan, dan saya berharap apabila program ini tamat,seramai 94 orang yang menyertai program saya ini merasa keberkesanan Vitamin C SR Shaklee ini dengan optima!

Wah, saya sendiri tak sabar-sabar ni nak tunggu hasilnya!

Cabaran Kulit Cerah Sekata Tanpa Kesan Negatif Naila

Didoakan semuanya cerah-cerah belaka luar dan dalam, ya! Seronok tau happy sesama!

Ya, entry ini memang didekasikan buat kesemua 94 orang ahli Program Pencerahan Kulit Sekata Tanpa Kesan Negatif Naila ini.

 

Pada anda yang berminat untuk mendapatkan kesan yang sama, boleh hubungi saya sendiri, di talian 016-3353567 melalui sms mahupun whatsapp, kita raikan kejayaan bersama-sama yang tersayang.

Ya, semua berhak untuk cantik!

 

Salam kasih sayang,

Kak Ai SCB

016-3353567

Pengedar Shaklee Kajang, COD Saujana Impian

SID Mesra Ilmu

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *