Kisah Ibu Bersalin Cesarean Tak Jadi Diikat

Hati ibu mana yang tidak gembira apabila peranakannya tidak jadi diikat selepas menjalani pembedahan ceaser kali ketiga?

Faktor Untuk dicadangkan Ikat Peranakan :

  • Tidak mahukan zuriat
  • Mengawal jumlah anggota keluarga
  • Tidak boleh hamil atas sebab kesihatan
  • Aktiviti seks yang aktif dan subur tanpa perlu bergantung pada perancang keluarga seperti pil
  • Atas sebab perubatan/kesihatan
  • Mengakibatkan luka yang lebih parah pada rahim akibat dibedah secara bersalin lebih 3 kali

Prosedur ikat

  • Tiub fallopia dipotong dan diikat
  • Disekat dengan gelung silikon
  • Penggunaan klip

Kisah ini adalah dari pengalaman Puan Nor Fahidayu. Jadi saya kreditkan link facebook beliau di sini. Terima kasih berkongsi pengalaman yang sangat menginsipirasikan, terutama kepada ibu ibu bersalin pembedahan.

Kisah pengalaman saya bersalin secara pembedahan sudah 3 kali, anak ke 3,4 dan 5.

Masa bersalin anak ke 3 tu, tak tau pasal vivix lagi. Hanya ambil Ostematrix, vitalea, dan vitamin C.

Nak cepat sembuh luka, saya ambil pati haruan padahal nurse GH dah konsult jgn makan pati haruan. Disebabkan dah beli, so saya habiskan sekotak ada 6 botol tu. Memang cepat baik, tp kesannya bila bersalin operat kali kedua pula. Masa lepas bersalin ni, masuk wad terus perut memulas. pergi je toilet membuang dengan lancar tanpa rasa takut sembelit. Rupanya malam sebelum puasa nak operat tu saya telan 6 biji Ostematrix! hihii. Memang pelawasan yg baik dan saya tak rasa pedih dekat tempat operat.

Bersalin anak ke4, saya amalkan Vivix dan set bersalin lengkap Shakee (VIVIX,Esp, ostematrix,bcomp,vit c, vitalea dan Alfalfa & Garlic).

Masa lepas bersalin tu saya terus boleh bangun dan ke toilet sendiri tanpa rasa nak pitam. Boleh makan dan tak muntah. Boleh bangun mandikan dan susukan baby. Nurse siap puji katanya “ibu ni kuat”. Ank ke 4 masa dlm wad lagi, diuji dgn tempat operat mengalami pendarahan. Masuk bilik ot semula, buka dan jahit semula. Doc cakap, ada urat tak cantum katanya. Tapi masa ni, dalam wad lagi saya dah minum vivix. Memang terbaiklah!! Badan sy rasa lebih bertenaga, boleh bergerak tanpa rasa sakit yang selalu diadukan ibu2 bersalin czer.

Saya dapat menyusu dengan lancar sebaik saya ditolak ke wad dan bayi berada dgn saya. Paling best, baby ke empat ni langsung tak ada jaundis. Mungkin saya jaga pemakanan, kurang ambil instant/fast food dan konsisten makan vitamin shaklee (set hamil).

Kali kedua Czer, doc bgtau ada sedikit lekatan pada pundi kencing (maybe sebab mkn pati haruan tu mmg risiko lekatan organ dalaman). Ni dapat tahu pun masa nk operat kali ketiga. Dorang ada tulis dlm rekod tp sy sndiri tak tahu. Sebab tu doc suggest untuk ikat pada kali ketiga. So doc bagi option samada ikat kalau rahim tak elok, kalau cantik doc bagi can mengandung sekali lagi.

Alhamdulillah, cesar kali ketiga, rahim cantik dan tak jadi buat BTL. Doc bisik dekat telinga, “Rahim awak cantik, kita tak ikat ye” Syukur sangat masa tu. Haha.. boleh try nak dptkan bby girl pulak, sape ada petua? meh share

Anak kelima ni habis sebotol Vivix kurang 2 minggu.

Susu melimpah, baby gebus, berat naik walau ada jaundis yg lama. So, doc tak risau sebab berat baby naik.

Vivix dan set bersalin menyusu shaklee memang best! Sangatlah membantu saya yang ada anak ramai untuk kembali cergas dan bertenaga lepas bersalin. Luka pun cepat sembuh. Yang penting pantang sama macam org bersalin normal, berbengkung, bertungku & menyusukan anak. Minum air yang cukup dan korang akan dapat kembali berat badan yang ideal / kembali langsing!! Muka tak pucat malah bertambah seri.

Cerita bersalin saya,
#ibuanaklima
– Nfm-

Testi Ibu Bersalin Berpantang dengan Vivix :

Vivix membantu mencukupkan nutrisi yang selama ini kita tidak tahu pun bahawa sel rahim kita tidak sihat akibat menjalani luka pembedahan banyak kali.

Cara Order Vivix :

Whatsapp atau telefon ke nombor saya, 016-3353567 : Ainul Malik

Harga Vivix :

Sebotol Vivix ini berharga RM475. Anda boleh dapatkan dua botol Vivix ini dengan harga RM806 sahaja.

Harga ini tidak boleh dibandingkan dengan kegembiraan seorang ibu untuk diikat peranakannya seumur hidupnya!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *