Demam Denggi Akhirnya Membawa Maut : Ketahui Punca dan Rawatan

Demam denggi pada masa kini menjadi kes yang besar yang telah merebak ke seluruh Malaysia. Demam Denggi berpunca apabila seorang pesakit telah digigit Nyamuk Aedes aegypti yang telah dijangkiti virus.

Isu Semasa Denggi 2015

Bahayanya denggi sekarang ini
Bahayanya denggi sekarang ini

 

Jangan dipandang enteng terhadap penyakit yang semakin menular di seluruh Malaysia ini. Menurut Menteri Kesihatan Malaysia, kes Denggi telah mencatatkan sebanyak 21,310 kes dari januari sehingga 21 Februari 2015.

Negari Selangor mencatatkan kes tertinggi, iaitu 58% dari kes keseluruhan. Berhati-hatilah penduduk Selangor khususnya dan negeri lain amnya untuk membanteras nyamuk aedes yang banyak berkeliaran di persekitaran kita.

Bahaya nya denggi ini adalah ; disebabkan terdapat 4 jenis denggi, sesiapa yang pernah menghidapi denggi, dia masih berpotensi mendapatnya semula kerana imuniti yang diperolehi dari satu jenis denggi itu sahaja.

 

Simptom Jangkitan Denggi

1. Demam akan berlaku pada hari ketiga hingga hari ke empat belas selepas dijangkiti nyamuk.

2. Tempoh jangka masa demam adalah empat hingga tujuh hari.

3. Demam bersuhu tinggi (40ÂșC), yang boleh menyebabkan sawan pada kanak-kanak bawah 6 tahun.

4. Sakit kepala, sakit otot dan sendi.’5. Ruam naik selepas hari ketiga demam.

5. Loya, muntah dan kurang selera makan.

 

Rawatan Denggi yang perlu diambil segera

1. Cepat bertemu dengan doktor

2. Banyakkan minum air mask kosong, elakkan makanan berlemak dan tinggi garam.

3. Makan makanan yang boleh tingkatkan imuniti badan.

4. Mengambil protein tinggi selepas demam untuk menjana tenaga dalam badan.

 

Saranan Pakar Nutrisi Vitamin Semulajadi Shaklee :

Untuk mencegah, tingkatkan imuniti badan dari awal.

Jika anda telah dihinggapi nyamuk aedes ini, segeralah menambahkan cecair dalam badan. Biasanya Performance Drink memang menjadi pilihan pesakit denggi kerana ia membantu pesakit untuk meningkatkan cecair dalam darah dan mengelakkan dehidrasi.

Kemudian, tingkatkan imuniti badan dengan Nutriferon dan Vitamin C. Insyaallah, badan yang kuat imunitinya akan menghalang virus ini dari merebak dengan lebih banyak.

Protein yang tinggi dari ESP bakal membantu pesakit denggi untuk sembuh sepenuhnya selepas demam dan membekalkan tenaga yang berpanjangan.

 

Sekiranya anda sayangkan nyawa keluarga yang menghidap denggi secara tiba-tiba ini, anda bersedialah ya! Sayangi nyawa dengan mengatakan TIDAK kepada aedes, penyebab denggi! Semoga anda segera bertindak untuk pulih sepenuhnya dari denggi yang merbahaya ini.

 

Salam sayang,

Kak Ai SCB

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *