Mengandung

Cara Hilangkan Loya Alahan Mengandung

“Biasalah, waktu mengandung memang loya-loya macam ni, bertahanlah ye” Itulah nasihat biasa yang kita dapat setiap hari. Tapi, yang menanggungnya kita! Boleh bertahan dan bersabar, bila terpegang je perut ni rasa sejuk balik hati. Tapi kalau semakin hari semakin teruk, sampai bila boleh bertahan?   Bila tengok makanan, terasa masyaallah laparnya! Bila masuk je mulut, …

Cara Hilangkan Loya Alahan Mengandung Read More »

Masalah Keletihan Semasa Mengandung, adakah biasa atau hanya sesetengah ibu yang melaluinya?

Alangkah bahagia apabila mendapat tahu bahawa diriku mengandung. Semua orang yang tersayang meraikan berita kegembiraan ini. Tetapi setelah berbulan bulan melalui fasa kehamilan ini, terasa semakin hari semakin perit juga. Loya, muntah-muntah. Semuanya menjadikan badanku penat. Penat yang amat! Bilakah masalah keletihan ini selalu berlaku? Masalah keletihan ini biasanya berlaku pada awal kehamilan dan juga …

Masalah Keletihan Semasa Mengandung, adakah biasa atau hanya sesetengah ibu yang melaluinya? Read More »

Cara Atasi Keletihan Melampau Semasa Mengandung

Terasa seperti letih yang amat hari ini, kan? Eh, bukannya hari ini saja, semalam pun letih, kelmarin pun letih, setiap hari makin lama terasa semakin letih semasa mengandung ni. Hanya Tuhan je yang tahu. Bila sekali dapat tidur malam, terus tertidur lepas solat Maghrib sampailah sebelum Subuh. Tapi, bila sekali tak dapat tidur, masyaallah, terus …

Cara Atasi Keletihan Melampau Semasa Mengandung Read More »

Saya Berumur Lewat 20an, Ingin Hamil, Seawal Bila Nak Mulakan Ambil Vitamin Prenatal?

Cara terbaik untuk mendapatkan nutrisi yang diperlukan badan untuk kehamilan adalah melalui pemakanan yang sihat dan seimbang. Namun, adakah pengambilan makanan yang anda ambil itu memenuhi jumlah keperluan nutrisi untuk hamil yang secukupnya? Seawal mana saya nak mula ambil vitamin prenatal?   Sebetulnya, kita haruslah mengambil vitamin ini sebelum hamil lagi. Ini sangat penting untuk …

Saya Berumur Lewat 20an, Ingin Hamil, Seawal Bila Nak Mulakan Ambil Vitamin Prenatal? Read More »

13 Tanda Perubahan Dalam Diri Ibu Mengandung Yang Mengganggu Diri Tanpa Anda Perasan?

Alhamdulillah, tahniah kerana anda telah disahkan mengandung 🙂 Mommies jangan lupa buat sujud syukur, ya! Namun, dalam kegembiraan menyambut kedatangan cahaya mata yang ditunggu-tunggu, ada mommies yang sedih sebab mereka mengalami beberapa kekeliruan dan perubahan pada diri yang buatkan mommies kurang selesa. Pastikan kita sedar bahawa kesemua perubahan ini adalah disebabkan kehamilan ini, jadi, ia …

13 Tanda Perubahan Dalam Diri Ibu Mengandung Yang Mengganggu Diri Tanpa Anda Perasan? Read More »

Rasa Lapar dan Nak Makan di Tengah Malam, Cara Bijak Ibu Mengandung Mengatasinya

Rasanya masa berbuka tadi dah melantak dua pinggan nasik, lepas tarawikh dah jamah aiskrim, tetibe tepat jam 12 malam lapar balik? Oh…tidak! Nak layan ke nak tidur ni? Begitulah monolog biasa ibu mengandung, kan? Tetiba rasa nak makan di tengah-tengah malam, padahal macam makan tak berenti je tadi?   Menurut babycenter, badan ibu mengandung ni, …

Rasa Lapar dan Nak Makan di Tengah Malam, Cara Bijak Ibu Mengandung Mengatasinya Read More »

Pendarahan awal kehamilan, kemusykilan ibu mengandung.

Kadang-kadang, di awal kehamilan, ibu belum perasan lagi yang sebenarnya dia mengandung ataupun tidak. Terjadi juga situasi yang mengelirukan, pada tarikh ibu akan datang period pada bulan puasa, tiba-tiba hanya ada tanda coklat sahaja dan ianya berakhir dalam dua hari sahaja. Kemudian, ibu dah boleh sambung puasa.   Sebenarnya, itu bukan period, tetapi tanda coklat …

Pendarahan awal kehamilan, kemusykilan ibu mengandung. Read More »

Tips Bertenaga dan Kekal Cergas Ibu Hamil Berpuasa di bulan Ramadhan

Alhamdulillah, hari ini kita dah masuk hari ke sembilan puasa Ramadhan pada tahun 1436 Hijrah. Bagaimana dengan puasa mommies semua, saya doakan semuanya berjalan lancar, ya! Keadaan ibu hamil berpuasa   Ini antara luahan hati ibu hamil yang terpaksa menahan diri dari keadaan letih dan tersangat-sangat lapar pada bulan puasa. Ya, inilah ujiannya, walaupun diberikan …

Tips Bertenaga dan Kekal Cergas Ibu Hamil Berpuasa di bulan Ramadhan Read More »

Rahsia Badan Cergas Sewaktu Mengandung

Waktu mengandung, biasanya kita akan berasa letih, lesu dan kurang bertenaga untuk melakukan aktiviti seharian. Saya dah merasa dah semua pengalaman tu, alhamdulillah dah melalui dua kali pengalaman mengandung, memang setiap perjalanan kehamilan untuk setiap anak lain-lain ragamnya.   Pembawakan Sewaktu Mengandung?   Bila orang cakap, time mengandung ni, asyik melepek je, nak tidur je, …

Rahsia Badan Cergas Sewaktu Mengandung Read More »