Kesihatan

Peminat Makanan Manis dan Bergula Tinggi, Faktor Senyap Jerawat Naik Dengan Banyaknya di Muka?

Sangat menghairankan. Kenapalah jerawat di muka tak surut surut? Pakai produk ni, sapu produk tu. Jerawat tetap naik bermaharajalela. Tension sangat kan? Masalah jerawat ni boleh menyebabkan seseorang rasa down sangat sehingga menjejaskan banyak masalah dalam rutin seharian. Adakalanya kita memencilkan diri, membuatkan keyakinan diri menurun, membuatkan kita rasa malu untuk berada di khalayak ramai, …

Peminat Makanan Manis dan Bergula Tinggi, Faktor Senyap Jerawat Naik Dengan Banyaknya di Muka? Read More »

ubat diabetes selamat

Rawatan Diabetes Selamat Untuk Kesan Jangka Pendek dan Jangka Panjang

Diabetes sudah menjadi satu penyakit yang biasa didengari sekarang ini.   Paling muda panggilan telefon yang saya terima adalah dari seorang bapa yang bertanyakan masalah diabetes untuk anaknya yang berusia 4 tahun. Pernah saja saya terima bermesej mesej whatsapp dari remaja seusia 15, 19 dan 21 tahun. Yang paling banyak adalah dari golongan seusia 30an …

Rawatan Diabetes Selamat Untuk Kesan Jangka Pendek dan Jangka Panjang Read More »

5 Kriteria Memilih Vitamin dan Supplemen terbaik untuk Kesihatan Diri.

Hajat di hati nak membeli vitamin, tetapi vitamin macammanakah yang perlu dibeli? 5 Kriteria Memilih Vitamin dan Supplemen terbaik untuk Kesihatan Diri. Pengguna di Malaysia kini semakin bijak untuk mencari vitamin dan makanan tambahan untuk membantu badan sentiasa sihat dan cergas. Apa kriteria pengamal vitamin untuk mencari vitamin terbaik buat mereka? 1.Bertanya pada pihak yang …

5 Kriteria Memilih Vitamin dan Supplemen terbaik untuk Kesihatan Diri. Read More »

5 Kisah Inspirasi Turunkan Gula dalam Darah Pesakit Diabetes yang mengujakan

Siapa yang tidak terusik hati bila dapat menggembirakan hati kesayangan, terutama yang berkaitan dengan kesihatan mereka. Air mata ni laju je mangalir tanpa sedar. Yelah, pada yang mengalami masalah kencing manis tahu kan seksanya menanggung penyakit diabetes ini.   Disebabkan masalah diabetes ini begitu dekat di hati saya, disebabkan genetik keluarga saya juga mengalami masalah …

5 Kisah Inspirasi Turunkan Gula dalam Darah Pesakit Diabetes yang mengujakan Read More »

kencing manis tinggi, potong kaki, turunkan kencing manis dengan cepat

Cara Mengurangkan Simptom Keletihan Untuk Pesakit Diabetes

Keletihan melampau berterusan, adakah saya menghidap diabetes? “Balik kerja, saya mesti terus flat dan tidur awal. Kadang sempat makan malam, kadang saya akan terus tidur dari selepas Maghrib, sehingga pukul 5 pagi. Saya bangun Isyak sebelum masuk Subuh” “Selalu seronok tengok orang berhujung minggu keluar dengan keluarga bawa anak-anak mereka. Selalunya, baru sejam di shopping …

Cara Mengurangkan Simptom Keletihan Untuk Pesakit Diabetes Read More »

Badan lebih bertenaga, cara gadis 20 tahun tambah tenaga semasa bekerja

Adik Aishah masih lagi berumur 20 tahun. Beliau bekerja di syarikat hardware. Katanya beliau telah memegang jawatan sebagai Penolong Supervisor di kedai tersebut. Mendengarkan perkhabaran sebegini, bolehlah kita menganggap bahawa bekerja di kedai sedemikian memang memenatkan. Tambahan pula, ada hari minggu beliau mesej saya, beliau mengatakan beliau masih di tempat kerja. Tujuan utama beliau hubungi …

Badan lebih bertenaga, cara gadis 20 tahun tambah tenaga semasa bekerja Read More »

Cara Merawat Penyakit Masa Kini dengan Berkesan, dari Pandangan Doktor

Bagaimanakah untuk menghadapi kos-kos rawatan yang terlalu tinggi sekarang ini? Mengapakah kita senang terdedah kepada penyakit walaupun masih di usia yang muda lagi? Jom kita lihat pendapat Dr Zubaidi mengenai hal cara merawat penyakit termasuk penyakit kronik pada masa kini : Walaupun kita memerlukan oksigen untuk hidup, namun proses “pengoksidaan yang terlalu banyak dalam tubuh” …

Cara Merawat Penyakit Masa Kini dengan Berkesan, dari Pandangan Doktor Read More »

Tips Bersahur yang Sihat di bulan Ramadhan

“Bersahurlah kamu semua kerana sesungguhnya pada waktu makan sahur itu terdapat keberkatan.” – Hadis riwayat al-Bukhari Rasulullah s.a.w menganjurkan kepada Umatnya untuk bersahur apabila ingin berpuasa di bulan Ramadhan mahupun untuk puasa-puasa sunat atau puasa wajib yang lain. Sahur ini dapat membezakan antara puasa orang Muslim dengan puasa dari agama yang lain. Jadi, eloklah jika menyahut …

Tips Bersahur yang Sihat di bulan Ramadhan Read More »

Tips Menurunkan Tekanan Darah Tinggi Yang Membuatkan Anda Risau Mengenai Umur Muda Anda!

Penyakit darah tinggi pada masa kini sudah menjadi suatu kelaziman di dalam masyarakat moden sekarang. Ia disebabkan oleh gaya hidup kita yang sangat sibuk dengan urusan masing-masing sehingga menimbulkan tekanan yang dasyat, pemakanan yang tidak seimbang dan persekitaran yang selari dengan pembangunan pesat dunia. Namun, penyakit darah tinggi sudah pasti menjadi mimpi ngeri apabila anda …

Tips Menurunkan Tekanan Darah Tinggi Yang Membuatkan Anda Risau Mengenai Umur Muda Anda! Read More »

Rawatan Asma Kronik Membebaskan Diri Anda dari Inhaler

Asma kronik mengganggu kita dari melakukan aktiviti seharian dengan bebas. Akibat dari rasa cepat penat, selalu tercungap-cungap dan sesak nafas, kita menjadi kurang aktif dan selalu bergantung kepada inhaler untuk melegakan penyakit asma ini.   Penyakit yang melibatkan organ peparu ini, menyebabkan kesukaran bernafas dan akhirnya jika tidak mendapat rawatan cepat, pesakit boleh pengsan kerana …

Rawatan Asma Kronik Membebaskan Diri Anda dari Inhaler Read More »