masalah kitar haid tak teratur, kesuburan, masalah hamil

Cara Atasi Masalah Haid Tidak Teratur di kalangan Wanita 30an

Ada banyak perkara yang menyusahkan bakal berlaku akibat masalah sekecil kitar haid yang tidak teratur ini.

Puan puan dah tanda waktu datang haid bulan ini?

Ada yang suka menanda kerana ia boleh membantu kita membuat perancangan kehamilan. Bagi golongan ini, masalah haid yang tidak teratur perlu diatasi dengan segera.

Masalah datang haid yang tidak teratur di kalangan wanita 30an sebenarnya membawa banyak masalah kepada golongan ini, contohnya untuk mengira waktu subur.

Kitar haid yang normal biasanya mengambil masa antara 28 hingga 35 hari.

Tempoh darah turun semasa haid juga adalah berlainan antara individu, iaitu antara 3 hingga 14 hari.

masalah kitar haid tak teratur, kesuburan, masalah hamil

 

Punca haid tidak teratur di kalangan wanita 30an

Ada 5 sebab yang menyebabkan haid di kalangan wanita 30an ini tidak teratur.

 1. Tekanan
 2. Pengambilan ubat dan perancang kehamilan
 3. Tanda awal kematangan (baligh) atau menopause
 4. Gaya hidup
 5. Masalah hormon : diabetes, thyroid, PCOS dan kehamilan

Kitaran haid kita dikawal oleh hormon. Jika period kita pada bulan ini telah berubah, datang awal, mahupun terlewat, mungkin ada penyebab yang mengganggu kitaran atau kesihatan kita pada waktu ini. Berlaku perubahan pada pengeluaran estrogen yang dipengaruhi oleh sebab sebab di atas tadi.

Contohnya :

 1. Penyebab utama biasanya adalah tahap stress dalam gaya hidup seharian kita. Perubahan pada jadual hidup, travel, kerja yang terlalu banyak, mengganggu penghasilan estrogen dan menyebabkan period atau haid kita datang awal ataupun cepat.
 2. Pengambilan makanan yang tidak sihat juga memberi impak yang besar kepada kesihatan wanita. Selera makan yang bertambah tambah, penambahan berat badan mendadak mahupun penurunan yang mendadak juga mengganggu kitar haid.
 3. Pengambilan ubatan dan juga pil perancang turut menganggu hormon badan kita.
 4. Tanda awal menopause yang lebih tepatnya untuk wanita 30an
 5. Senaman yang berlebihan juga menyebabkan kitar haid tergendala atau terjejas.
 6. Jika anda mengalami masalah kesihatan seperti diabetes, thyroid dan PCOS, segeralah berjumpa doktor untuk rawatan yang lebih lanjut.

Ramai wanita yang tidak menyedari bahawa mereka menghidap PCOS.

Apa itu PCOS sebenarnya? Selain dari mengalami kitar haid tidak teratur, wanita wanita ini menghadapi masalah jerawat, penumbuhan bulu berlebihan pada badan, tekanan darah tinggi serta masalah tekanan melampau.

 

Pcos mengakibatkan hormon badan tidak seimbang dan mengundang kewujudan cysts pada ovari. Tidak mengapa untuk segera berjumpa doktor kerana ada banyak rawatan pcos yang dipilih untuk dipulihkan.

 

3 Cara Untuk Menetapkan Kitar Haid yang Teratur

Jika anda tiada masalah kesihatan, boleh lah mencuba petua untuk menetapkan kitar haid secara teratur semula.

Cara Pertama : Menetapkan kitar haid dengan pengambilan makanan

i) Petua 1 : Mengambil Nanas dan Betik

Nanas dan betik adalah buah buahan yang bernutrisi yang sangat membantu dalam menetapkan kitaran haid normal wanita. Ia mengandungi bromelain yang membantu melembutkan dan meruntuhkan dinding uterus supaya haid boleh mengalir dengan semulajadi.

Petua haid, subur, kira waktu subur, vitamin kesuburan, cara dapatkan anak

 

ii) Petua 2 : Mengambil Kulit kayu manis

Campurkan setengah sudu teh serbuk kulit kayu manis yang dicampur ke dalam air suam bersama madu mahupun susu badam. Mengikut kajian, kulit kayu manis membantu menyeimbangkan paras insulin, yang membantu kitar haid yang lebih tetap secara keseluruhannya.

 

Cara Kedua : Kurangkan stress dan penjagaan emosi dan diri

Tekanan perasaan adalah sebab yang boleh mengganggu kitar haid yang normal. Jika anda mempunyai sesuatu masalah, ambil perhatian dan cubalah untuk mengawal emosi dan menguruskan tekanan tersebut dengan baik.

Cara yang paling mudah adalah dengan mandi dengan air suam atau panas, mengikut kesesuaian diri masing masing.

Tenangkan hati dengan berdoa bersungguh-sungguh seikhlasnya dan luahkan segala yang terpendam dengan spesifik kepada Tuhan.

Bagi yang Muslim, bolehlah solat 5 waktu dengan sempurna di samping bangun malam bertahajud dan banyakkan berzikir dan mengaji al-Quran.

Buatlah sesuatu yang boleh menurunkan kadar tekanan masing masing dengan hobi mahupun kegemaran masing masing. Ada yang suka membeli belah, beriadah, melancong, balik kampung dan sebagainya.

Jangan dibiarkan masalah dan tekanan berkumpul hingga membuatkan diri kita tidak dapat lagi mengawalnya dengan baik. Ia bakal membuatkan kitar haid kita huru hara, di samping bakal menghuru-harakan segala perancangan dalam hidup kita.

 

Cara Ketiga : Bersenam

Banyak manfaat bersenam, khususnya untuk menghilangkan tekanan yang mengakibatkan kitar haid telah terganggu.

Ada banyak jenis senaman, buatlah yang membantu menaikkan semangat dan mood mengikut kesukaan individu. Elakkan pula senaman yang keterlaluan, ia pula bakal menyebabkan kitar haid kembali terganggu.

Cara Mengatasi Masalah Haid Tidak Teratur dengan Supplement Semulajadi

Biasanya, wanita 30an seperti kita mempunyai rutin harian yang sangat sibuk.

Jangan kata untuk wanita berkerjaya, surirumah juga mempunyai rutin harian yang tersangat sibuk. Bagi mereka yang ingin mengatasi masalah haid tak teratur ini dengan supplement semulajadi, GLA lah alternatif yang tepat.

 

GLA, atau nama panjangnya; gamma linolenik asid, ini mengandungi Omega 6, iaitu sejenis asid lemak penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan kita.

Jadi, ia perlu dimasukkan ke dalam menu pemakanan sihat kita untuk mendapatkan manfaat nutrisinya.

Omega 6 ini sangat membantu dalam mengawal hormon di dalam badan, terutama yang berkaitan dengan sistem reproduksi manusia.

GLA juga sangat membantu dalam mengurangkan kesakitan PMS.

Alhamdulillah, ramai yang telah berpengalaman mengambil GLA memberi respons yang positif dalam mengaturselia kitar haid yang normal.

Ia sangat membantu dalam melancarkan haid.

Selain dari dapat mengatur haid kembali teratur, mereka yang mengambil GLA kompleks ini turut mendapat kulit yang lebih cantik dan berseri.

 

Rahsia GLA dalam Membantu Masalah Haid yang Tidak Lancar

manfaat gla shaklee, kebaikan gla, keistimewaan gla, masalah haid, masalah wanita, vitamin menstrual

GLA Complex adalah supplement semulajadi yang diekstrak dari bunga Borage yang mempunyai kandungan Gamma linolenik Asid yang lebih tinggi berbanding tumbuhan yang lain, seperti evening primrose oil dan bunga matahari.

Dengan kandungan GLA yang tinggi ini, ia adalah sumber asid lemak Omega 6 yang sangat diperlukan oleh badan manusia, ia membantu mengawalselia hormon di dalam badan kita.

Keistimewaan satu kapsul GLA Complex Shaklee ini pula, ia telah dirumus khas bersama vitamin E dan tambahan minyak bunga matahari untuk meningkatkan lagi keberkesanan dan kestabilan gla tersebut.

Khasiat kandungan bahan GLA Complex Shaklee :

Rahsia khasiat berganda GLA Complex Shaklee adalah :

 • GLA : membantu menstabilkan hormon di dalam badan
 • Minyak Borage : menyediakan kandungan GLA yang sangat mudah diserap oleh tisu badan untuk keberkesanannya
 • Minyak bunga matahari : tambahan sumber Omega 6 yang menambahkan lagi keberkesanan GLA
 • Vitamin E : membantu meningkatkan sistem keimunan dan sistem kesuburan

khasiat gla, period teratur, haid

 

Ramai wanita di seluruh dunia berpuas hati dengan pengambilan GLA yang selamat, berkesan dan semulajadi ini kerana ia membantu mengatur haid dengan baik setiap bulan, yang melancarkan urusan perancangan kita untuk masa hadapan.

Dapatkan GLA Complex dari :

Kak Ai SCB,

016-3353567

Pengedar Bebas Shaklee Malaysia  

Klik di sini untuk 15% diskaun

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *