Benarkah pesakit diabetes tak boleh berurut?

Saya ada terdengar pesanan orang lama-lama, sesiapa yang ada diabetes bacaannya 7 ke atas, tak boleh berurut sesuka hati. Ia boleh merosakkan salur darah kita.

Apa taknya, saya ni memang jenis suka sangat berurut. Berbeza dengan mak saya, beliau memang taksuka diurut. Beliau memang ada diabetes, tapi bacaannya dah 6 sekarang, alhamdulillah. Saya ni dalam keadaan berjaga-jaga dengan keturunan, setakat cek tahun 2017 ni, memang masih bebas diabetes. *izin Allah.

Berurut itu best kan?
Berurut itu best kan?

Berbalik pada persoalan asal, benarkah pesakit diabetes tak boleh berurut. Saya pun google dan cari info mengenai ini. Terjumpa video Puan Rozita Sendayu Tinggi melalui live video facebooknya, ya, beliau sendiri menemuramah seorang kenalannya, dan mereka menegaskan perkara yang sama. Kata beliau, sesiapa yang ada kencing manis, elakkan mengurut nanti salur darahnya pecah.

 1. High blood glucose causes hardening of the arteries (atherosclerosis), which can lead to a heart attack, stroke or poor circulation in the feet.

 2. High blood glucose also thickens capillary walls, makes blood stickier and can cause small blood vessels to ‘leak’. Together, these effects reduce blood circulation to the skin, arms, legs, and feet.

Sumber : http://www.bd.com/us/diabetes/page.aspx?cat=7001&id=7117

diabetes-artery-plaque

Rupa-rupanya, disebabkan gula yang terlalu tinggi ini, ia menyebabkan salur darah mengeras yang dipanggil atherosklerosis. Ia menjadi punca pula kepada serangan jantung, strok dan pengaliran darah yang sangat perlahan pada kaki.

salur darah diabetes
Salur darah mengeras mengikut waktu

Paras gula yang tinggi juga menyebabkan dinding kapilari menebal dan menyebabkan darah semakin memekat. Ini menyebabkan salur salur darah kecil bocor.

Aduh duh.

Patutlah orang lama lama menegaskan bahawa pesakit diabetes tak boleh diurut. Rupa rupanya inilah puncanya. Takut takut tersalah urut nanti, salur darah kita akan terpecah di dalam. Masyaallah.

 

Jadinya, bagaimana cara untuk mengatasi masalah ini? Masalah gula tinggi dalam badan? Masalah salur dah mengeras akibat paras gula yang tinggi tadi?

Dari satu masalah menjadi banyak masalah pula.

Mungkin kita boleh tengok satu persatu, iaitu bermula dari masalah utama, iaitu paras gula yang semakin meninggi ini. Kita bantu diri untuk cari cara bagaimana mengawal paras gula dalam badan.

diabetes poster

 

10 Cara Pengawalan Darah untuk Diabetes

 1. Makan pada masa yang tetap
 2. Jangan makan terus selepas bersenam
 3. Jika mengambil insulin, pastikan mengambil 3 waktu makan dan ada waktu makanan sampingan diantaranya.
 4. Jangan makan berlebihan
 5. Minum ban yak air untuk keluarkan toksin dari badan
 6. Ambil sayuran hijau terutama salad dalam setiap menu makan
 7. Ambil 20-25grams bawang setiap hari.
 8. Pastikan jurang antara waktu makan pendek
 9. Lakukan senaman setiap hari
 10. Ambil wheat bran ke dalam tepung gandum untuk menambahkan fiber dalam pemakanan kita.

Boleh juga rujuk artikel ini untuk panduan memilih makanan yang bantu mengawal paras gula dalam badan.

12 Makanan Yang Membantu Mengawal Paras Gula di dalam Darah untuk Diabetes

Cara alternatif yang selamat boleh juga diambil untuk menurunkan paras gula dalam darah kita, iaitu dengan mengambil Vivix.

Mengapa Vivix Bagus Membantu Menurunkan Gula dalam darah?

Sebab 1 :

vivix kencing manis

Resveratrol yang ada di dalam Vivix membantu mencegah rintangan insulin, iaitu di mana tubuh menjadi tidak sensitif kepada kesan hormon penurunan gula dalam darah, iaitu insulin.

 

Sebab 2 :

vivix antiradang

 

Lobak ungu adalah salah satu ramuan penting yang terdapat dalam Vivix. Mempunyai sumber terbaik Vitamin A, mengandungi phytokimia termasuk carotenoids, phenolics, polyacetylenes, isocoumarins dan sesquiterpenes. Ia juga mengandungi anthocyanins iaitu antioksidan yang sangat mustajab. Memberi manfaat termasuklah anti-radang, anti mikrobial dan anticarcinogen. Membantu melawan serangan kanser, kencing manis dan hampir semua penyakit kronik lain.

 

Sebab 3:

vivix serat 3

Vivix mengandungi tinggi kandungan serat dari lobak ungu yang sangat mudah larut, dapat menyerap air dalam salur penghadaman dan membentuk kandungan gel. Bila kandungan ini melalui saluran pembuangan, ia dalat membantu menunrunkan kolesterol kolesterol dalam darah dan menstabilkan paras gula dalam darah.

 

Selain itu, Vivix membantu dalam masalah aterosklerosis tadi, iaitu pemendapan gula yang tinggi yang menyebabkan salur darah mengeras.

Vivix yang mengandungi antioksidan tinggi membantu salur darah untuk sihat semula melalui tindakannya memperlahankan tindakan protein AGE yang membuatkan sel badan menjadi rosak. Ia menyingkirkan radikal bebas dan membantu dalam pemulihan kerosakan sel.

 

Benarkah Vivix membantu pesakit diabetes menurunkan paras gula mereka?

Vivix hanyalah supplement semulajadi, bukanlah ubat. Namun, ia membantu menurunkan paras gula pesakit diabetes secara semulajadi melalui tindakan nutrisinya.

 

Testi 1 :

testi vivix 7

Dari Cheq Sue Sumaiyah :

Mak saya berumur 64 tahun, biasanya bacaan gula belas-belas selama 11 tahun.

Sejak amalkan Vivix setiap hari, bacaan gula turun ke 8mmol/L. Alhamdulillah.

 

Testi 2 :

testi diabetes5

Dari Irni Suhana : Mak dulu mintak dengan doktor taknak cucuk insulin tak doktor tak benarkan disebabkan makan ubat pun paras gula tak turun.

Bila dah start amal Vivix dulu time kena cucuk insulin, 20 (bacaan) lama-lama turun dan tinggal 6 sekarang dah 10 botol habis. Alhamdulillah.

Banyak lagi testi yang berkaitan boleh di baca di sini (Klik link ini)

 

Semoga selepas ini, paras gula anda yang tinggi boleh turun, dan salur darah yang mengeras itu semakin pulih. Satu nikmat yang tidak terhingga untuk kita merasai nikmat urutan badan semula selepas ini!

Terasa sangat best badan dan menyegarkan kan jika dapat diurut. Semua angin keluar dan badan rasa sangat ringan!

Selesaikan masalah gula tinggi, selesaikan masalah salur darah, semoga kesihatan kita semakin terjamin. Yang penting, jauh dari penyakit kronik yang menyeksakan!

massage

 

Semoga perkongsian saya ini memberi kesan positif kepada anda yang membacanya. Walaupun dapat membantu dari jauh, namun, sesuatu amal yang dapat menggembirakan hati masyarakat, memberi kepuasan kepada saya. Lillahitaala.

Mahukan Vivix, hubungi saya, ok?

Salam sayang,

Kak Ai. SihatCeriaBahagia.

016-3353567.

Pengedar Shaklee Kajang & Seluruh Malaysia

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *