Atasi Masalah Kegemukan dengan 3 Langkah Mudah untuk Kurangkan Inci Badan : Pengalaman Saya

Soal kegemukan adalah subjektif kepada setiap individu. Namun, apabila kegemukan mengganggu proses kehidupan dan menjejaskan kesihatan, kita perlu berfikir sesuatu untuk mengatasinya.

Apakah pentingnya kita menguruskan badan?

  1. Supaya kita lebih cergas untuk menjalankan sebarang aktiviti
  2. Lemak yang banyak menjejaskan kesihatan seperti pengaliran darah yang lancar, tiada sebarang blockage pada salur darah, serangan jantung, strok dan sebagainya
  3. Lemak jahat menggalakkan sel kanser
  4. Lemak jahat juga mengganggu pembentukan otak dan perkembangannya
  5. Kegemukan menjadi penyebab besar kepada obesiti

Adakah diet mengganggu perasaan kita dengan menyebabkan berat badan naik mendadak?

Ada bermacam-macam jenis diet.

Diet ni adalah cara kita mengatur cara pemakanan kita. Dengan cara mengurangkan jumlah makanan yang kita makan setiap hari secara drastik dan tanpa pengawasan yang betul, memang ia akan mengganggu sistem dan segala proses badan kita.

Badan juga akan kekurangan nutrisi, menyebabkan kita akan cepat pengsan dan pitam.

Kesan Diet yang Salah

Apabila badan kita kita telah kekurangan kalori akibat diet yang salah tadi, badan kita pandai bertindak untuk selamatkan keadaan. Namun, tindakan semulajadi ini menyebabkan ia menggunakan lemak dan tisu otot untuk pembakaran lemak. Air di dalam badan telah diserap dan digunakan untuk mengeluarkan nitrogen, hasil pembakaran lemak dan tisu otot tadi keluar dari badan. Jadinya, air di dalam badan telah banyak digunakan!

Jadi, kita sangat bergembira kerana kita telah merasa yang kita telah kurus. Sebenarnya kita telah kehilangan air yang banyak 🙁 Namun lemak masih banyak tersimpan di dalam badan.

Satu tips paling pending di sini adalah, kita perlu membina tisu otot, supaya makin besar otot di dalam badan kita, makin besarlah ia berjasa untuk melakukan proses pembakaran lemak di dalam badan. Kalau kurang otot? Takbanyaklah kalori yang boleh dibakar

3 cara hilangkan inci badan dengan mudah :

1. Bina

2. Bakar

3. Buang

 

Langkah 1 : Bina otot dengan protein yang mencukupi

Protein yang mencukupi diperlukan untuk membina otot di dalam badan supaya kalori berlebihan dapat dibakar sepenuhnya.

Peningkatan protein dari asid amino leucine membantu menurunkan paras gula di dalam darah!

Tetapi realitinya, bila gula terlalu rendah di dalam badan, orang yang sedang berdiet akan cepat pitam dan terus pengsan bila terpaksa melakukan aktiviti yang berat kerana kurang tenaga yang terhasil dari pembakaran gula.

Aduhai, macam-macam, kan?

Oleh sebab itu, saya pilih Cinch Shake;

  1. Protein tinggi dari sumber soya non gmo yang selamat untuk membina otot yang cukup dalam badan, dan
  2. mengandungi nilai glisemik yang rendah, supaya gula di dalam badan sentiasa cukup di dalam badan di paras normal dan mengekalkan tenaga berpanjangan dalam badan.

cinch-shake-mix

Inilah dua kesitimewaan Cinch yang utama, selain dari ia membantu kita TAHAN LAPAR UNTUK JANGKA MASA YANG LAMA. (Rahsia bagaimana saya tahan berpuasa sambil mengepam susu seperti biasa sepanjang bulan Ramadhan dahulu).

Ya, inilah sumber protein yang saya cari, yang memelihara saya dari mengalami kesan diet yang salah akibat aturan makan yang kurang kalori ataupun kurang seimbang.

Screen Shot 2015-04-30 at 10.20.03 AM

 

Langkah 2 : Bakar Lemak secara total di dalam badan.

Setelah badan telah dapat membina otot, matlamat untuk pembakaran lemak dan kalori akan dapat tercapai.

Selain itu, lemak di dalam badan boleh dibakar dengan pengambilan air yang banyak. Ya, air adalah agen pembakar lemak yang hebat, jangan dipandang enteng fungsi meminum air 3-4 liter sehari kerana ia membantu kita untuk mengurangkan inci dengan cepat.

Mahu menambahkan lagi kesan pembakaran lemak dengan cepat?

Saya tambahkan lecithin, yang membantu lemak terurai dengan cepat supaya ia dapat dikeluarkan dengan mudah semasa proses pembuangan air dari badan.

lechithin

Selain lecithin yang membantu membakar lemak di dalam sel badan, jangan lupa, Omega juga diperlukan untuk pembakaran lemak dalam salur darah supaya dapat lancar perjalanan darah tanpa gangguan lemak di dalamnya.

omega-guard

Omega guard (dinamakan bersempena memang tugasnya melindungi kita dari semua aspek kesihatan) mengandungi lemak baik yang sangat diperlukan untuk membakar lemak secara cepat. Ha, omega ni sangat membantu mereka yang bermasalah seperti kegemukan meningkatkan metabolisma badan supaya dapat bergerak cergas, lalu membakarlemak semasa proses aktiviti itu.

 

Langkah 3 : Buang

Lemak-lemak yang dibakar tadi haruslah dibuang keluar dari badan, jangan disimpan-simpan lagi, ok.

Lemak dari badan boleh diangkut keluar dari badan dengan mengambil alfalfa yang berfungsi sebagai detoks lembut yang membantu menyingkirkan lemak dari badan.

Dengan pengambilan alfalfa yang berkala, insyaallah memang akan nampak hasilnya dalam pengurangan inci badan.

alfafa-complex-s

Dah alang-alang singkirkan lemak, jangan dilupakan detoks badan dengan herblax yang dapat mencuci usus dengan berkesan dan membuang segala lemak-lemak degil dalam badan.

herb-lax

 

Jadi, dengan padanan ketiga-tiga prinsip di atas, dapat kita membantu badan sendiri untuk mengurangkan inci badan, dan ianya nampak mudah namun memerlukan kesabaran, tetapi jika konsisten, hasilnya sangat memberangsangkan!

Eh, tapi saya masih ada rahsia bagaimana mengekalkan tahap metabolisma supaya sentiasa tinggi! Kalau metabolisma rendah, kita akan cepat gemuk dan lemak akan lambat dibakar dalam badan. Saya mengamalkan mengamalkan b kompleks dan cinch tea yang memberi tenaga berpanjangan 🙂

b-complex

Screen Shot 2015-04-30 at 10.21.56 AM

 

Apalah salahnya membelanja diri dengan produk yang berkualiti dan berkesan yanag penting selamat kepada organ dan sel badan, supaya tidak mendapat kesan negatif di akhir nanti yang menyebabkan anda di ambang maut kerana menggunakan produk yang membahayakan kesihatan.

Senarai penjimatan :

1. Cinch Shake (3 perisa) : RM173

2. Lecithin 180 biji : RM52.50

3. Omega guard 90 biji : RM136

4. B kompleks : RM53.75

5. Cinch Tea : RM 131

 

Saya memang telah berpengalaman mengamalkan ketiga-tiga jenis produk berpandukan prinsip 3 langkah ini dan alhamdulillah, sentiasa dapat mengekalkan inci badan dan berat saya yang diukur semalam adalah 52kg 🙂 mana tahu, kalau ditambah dengan senaman yang berterusan setiap hari, saya ingin mencecah ke berat 48 kg, iaitu berat sebelum saya kahwin dulu. Eh masa hari perkahwinan pun, berat saya 50 kg tau! Itu adalah 6 tahun yang lepas 😉

 

Semoga saya dapat mengekalkan berat badan ini sehingga ke akhirnya supaya sentiasa cergas bertenaga menguruskan urusan rumahtangga di samping mengikat tali perkahwinan dan kasih sayang bersama suami tercinta!

Memanah
Jom beraktiviti untuk meningkatkan metabloisma diri

 

Jangan diundang masalah kesihatan akibat berat anda, ya!

 

Jika anda memerlukan produk ini dengan segera, saya boleh bantu anda dengan konsultasi dan penghantaran di sekitar Saujana Impian dan Prima Saujana, Kajang. Namun begitu, penghantaran cepat juga boleh dilakukan dengan poslaju ke seluruh Malaysia 🙂 Semoga dengan perkongsian saya ini dapat membantu mereka yang ingin mengatasi berat badan berlebihan dan inci badan boleh dikurangkan dengan set kurus selamat ini, insyaallah.
Jom makan makanan yang seimbang dan bernutrisi, lebihkan minum air untuk membakar lemak, ya;
makan
Ikhlas membantu,
Kak Ai SCB
0163353567 (whatsapp) 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *