Apa Supplement Penting dibawa untuk travel dalam negara atau luar negara?

Dah ada banyak senarai barang yang perlu dibawa untuk travel di internet ini. Satu lagi yang tersangat penting untuk dititikberatkan adalah supplement penting yang perlu dibawa untuk travel samada ke luar negara mahupun di dalam negara.

Bagi yang dah biasa travel, sudan tentu terbiasa berhadapan dengan masalah sakit lutut, sakit pinggang, sakit kepala, kepenatan, masalah kulit, masalah kesejukan dan demam.

Ya, masalah yang berkaitan dengan imuniti badan sangat biasa dilalui oleh pelancong pelancong mahupun traveller atau pengembara kerana kita berada dalam kawasan yang jarang kita duduki.

Penyelesaian masalah bari mereka yang mementingkan keselesaan diri adalah dengan membawa supplement.

Kerana, kita sangat percaya bahawa, jika sakit, kita kurang dapat menikmati dan merasai kenikmatan percutian atau pengembaraan kita tu.

Sayang lah, sebab dah gunakan duit yang baanvak untuk kos tambang terutamanya, tiba tiba kita sakit, demam dan taklarat nak ke mana mana, rugi masa berharga kita di sana.

Ok, di sini saya nak share pengalaman pengalaman saya yang seberapa ini untuk bantu rakan rakan yang bertanyakan soalan, supplement apa yang patut dibawa bila kita nak pergi travel?

  • Untuk masalah imuniti dan ketahanan badan : Bawa vitamin C sustained release (yang ada teknologi pelepasan masa tau). Pilihan lain, boleh sediakan nutriferon bersama-sama yang meningkatkan kekuatan sel darah putih, iaitu askar badan yang dipanggil interferon dan kerintangan badan melawan penyakit. Vivix juga pilihan utama bila ada masalah sakit, demam dan selsema.
  • Untuk masalah kesejukan : bawa omega mahupun Vivix.
  • Untuk masalah perut, makan tak betul : Bawa lah alfalfa mahupun peppermint ginger plus.
  • Gastrik : Alfalfa dan ostematrix, mahupun ESP
  • Masalah tenaga : B kompleks, ESP, Vivix dan Cinch tea.
  • Sakit badan, sakit lutut, sakit kaki, sakit pinggang : ostematrix mahupun Vivix.
  • Angin badan : Garlic mahupun alfalfa.

Ya, masa saya berjalan ke Itali, Jepun dan mengerjakan umrah dahulu, saya memang rajin bawa setiap satu supplement di atas, sebab risaukan jika ada apa-apa masala berlaku, saya ada emergency vitamin yang membantu saya untuk kembali pulih dan sihat. Ya, masa backpackers ke Korea dulu pun, saya tetap bawakan beberapa botol vitamin seperti ostematrix dan vitamin C yang sangat sangat diperlukan jika ada sesuatu yang berlaku. Selebihnya saya peketkan ke dalam plastik ubat zipper lock dan bawa pillbox supaya saya boleh susun mengikut masa.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *