12 Makanan Yang Membantu Mengawal Paras Gula di dalam Darah untuk Diabetes

Apa itu Diabetes atau Kencing Manis?

Penyakit kencing manis adalah satu penyakit di mana paras gula di dalam darah adalah tinggi. Keadaan ini dipanggil hiperglisemia, iaitu glukosa adalah tinggi di dalam darah, terutama selepas pesakit mengambil makanan.

Terdapat dua jenis Diabetes :

  1. Diabetes jenis pertama (I) : Pankreas, iaitu organ yang menghasilkan insulin (hormon mengawal glukosa) gagal berfungsi.
    • Pesakit memerlukan insulin dari luar untuk pengawalan gula dalam darah.
  2. Diabetes jenis kedua (II) : Badan mengalami kerintangan insulin, iaitu tisu badan kurang sensitif terhadap insulin yang menyebabkan penghasilan insulin berkurangan.
    • Pankreas masih menghasilkan insulin, tetapi perlu dikawal pengambilan makanan, berat badan, senaman, dan pengambilan ubatan.

 

Cara Mengawal Diabetes

Diabetes adalah penyakit kronik yang akan kekal seumur hidup. Oleh itu, beberapa cara boleh diambil untuk mengawal paras gula di dalam darah, seperti :

  • Penjagaan pemakanan
  • Pengawalan berat badan
  • Pengambilan ubatan
  • Senaman

Kali ini, sihatceriabahagia.com akan mengupas cara alternatif untuk menurunkan paras gula di dalam darah melalui pengambilan makan.

 

12 Makanan yang Membantu Mengawal Gula di dalam Darah untuk Pesakit Kencing Manis

Makanan Mengawal Paras Gula dalam Darah

Diabetes

1. Bawang Putih :

Bawang putih mengandungi allicin dan flavonoid yang membantu meningkatkan sensitiviti insulin dan memberikan perlindungan imuniti badan.

Bergabung dengan Vitamin B1 (Thiamin) ia membantu pankreas merembeskan insulin dengan baik di dalam badan.

 

ikan salmon turunkan gula darah

2. Ikan Salmon :

Ikan salmon kaya dengan Omega 3 yang membantu menurunkan paras gula di dalam darah dengan meningkatkan sensitiviti badan terhadap tindakan insulin.

Slide04

3. Lemon:

Lemon mengandungi kandungan Vitamin C yang tinggi dan membantu merendahkan skala glisemik di dalam darah.

 

Slide05

4. Avocado

Avocado mengandungi lemak buah-buahan yang meningkatkan sensitiviti badan terhadap insulin. Pesakit diabetes dicadangkan mengambil 45-60 gram avocado untuk setiap hidangan untuk membantu menurunkan paras gula dalam darah.

Slide06

5. Kekacang

Kekacang seperti seperti badam, cashews,walnut dan kacang tanah membantu badan meningkatkan kerintangan ke atas insulin.

kayu manis rempah tradisional turunkan diabetes gula

6. Kulit Kayu Manis

Kulit kayu manis kaya dengan antioksidan, boleh dikisar untuk dijadikan rempah masakan mahupun dimasukkan sedikit ke dalam air untuk diminum.

Slide08

7. Bijirin Oat :

Oat mengandungi serat beta-glucan yang membantu merendahkan gula dalam darah dan membantu mereka yang ingin kurus.

 

Slide098. Ubi Keledek :

Ubi keledek dipercayai mengandungi antioksidan dan vitamin B6 yang tinggi yang bagus untuk kesihatan.
Mengandungi serat yang tinggi berbanding ubi kentang yang lain, ia juga mempunyai nilai glisemik yang rendah.
Ubi keledek mempunyai kesan positif terhadap kerintangan badan terhadap insulin.

Slide10

9. Peria :

Nutrisi phytokimia di dalam sayur peria yang pahit membantu badan menurunkan paras gula dalam badan.

Slide11

10. Epal :

Kajian mengatakan dengan memakan 2 biji epal sehari dapat mengurangkan risiko diabetes jenis kedua dan menurunkan paras gula di dalam darah.

Slide12

11. Teh Hijau :

Teh hijau mengandungi antioksidan tinggi yang sangat bagus untuk kesihatan. Teh hijau menjadi amalan masyarakat Cina dan Jepun dalam menurunkan kadar gula di dalam darah dan mengelakkan diabetes.

Slide13

12. Soya :

Soya dicadangakan oleh para doktor sebagai diet yang dapat mengurangkan paras gula dalam darah kerana ia mengandungi protein yang lengkap tanpa kolesterol dan kurang lemak. Soya dapat mengurangkan risiko diabetes jenis kedua.

Adakah Makanan Alternatif yang Selamat dan Berkesan Diambil Untuk Turunkan Paras Gula Dalam Darah?

Jawapannya, YA, memang selamat dan berkesan jika diambil pada dos yang betul.

Ya, sememangnya MAKANAN memang mempengaruhi kesihatan kita sehari-hari. Apa yang masuk ke dalam tubuh badan, itulah yang diterima oleh sel badan. Jika tinggi nilai gulanya, maka semakin berbahayalah taraf kesihatan kita.

Mengapa kita sangat takut dengan Diabetes atau kencing manis?

Kerana sebenarnya dari satu penyakit, seperti kencing manis ini, akan mendedahkan badan untuk mendapat penyakit kronik yang lebih membahayakan kesihatan! Jom turunkan paras gula di dalam badan kita!

Pentingnya turunkan gula dalam darah

Jika kita susah untuk mengatur menu harian yang mengandungi manfaat dan khasiat yang dapat menurunkan dan mengawal paras gula di dalam darah, anda boleh mencuba untuk mengamalkan supplement sebagai satu alternatif yang lebih tersusun untuk diet seharian kita.

Bukan bermakna kita bergantung pada supplement semata-mata dan elakkan makan, tetapi, lebih baik mengambil supplement semulajadi yang selamat dan tahu nilai dosnya berbanding mengambil rawatan ubat sintetik yang akhirnya juga menyebabkan kerosakan organ di masa hadapan!

kepentingan supplement untuk diabetes

Supplement Alternatif Untuk Menurunkan Paras Gula Dalam Darah

Turunkan bacaan gula, penyakit kronik, diabetes

Supplement semulajadi membantu sel badan mendapat nutrisi yang secukupnya untuk membantu pankreas bertindak secara normal merembeskan insulin dan membantu meningkatkan kerintangan badan terhadap insulin.

Garlic complex mengandungi allicin yang membantu merendahkan paras gula di dalam badan.

Vivix, minuman yang sangat tinggi antioksida dan resveratrol membantu sel menjadi lebih sihat dan dapat bertindak merembeskan insulin pada kadar yang secukupnya untuk menurunkan paras gula serta membantu badan menjadi lebih sensitif terhadap pengeluaran insulin.

Omega Guard juga kaya dengan omega-3 yang diekstrak dari ikan laut dalam yang telah menjalani proses penyulingan berperingkat agar sisa plumbum berat tidak terkandung di dalam minyak ikan omega ini untuk kesihatan optima pengambilnya.

Penyerapan supplement semulajadi ke dalam sel adalah lebih besar iaitu 5x ganda berbanding penyerapan vitamin sintetik di dalam sel badan yang membantu mempercepatkan respons badan untuk mengawal paras gula di dalam darah.

Apa Respons Positif Pengguna Vivix Dalam Alternatif Menurunkan Gula dalam Darah?

turunkan gula, diabetes, Vivix

Baca Kisah gembira seorang anak yang telah membantu meningkatkan kesihatan ibunya menurunkan paras gula dari 16 ke 5.8 selama 3 bulan di sini :

Rahsia Bacaan Kencing Manis Mak dari 16 turun ke 5.8 Selama 3 Bulan

 

Biasanya bila dah terkena penyakit kronik seperti diabetes ini, kos rawatan sebenar adalah sangat mahal kerana ia perlu dilaburkan SEUMUR HIDUP untuk mengambil ubat dan mendedahkan organ badan kepada bahaya nya bahan-bahan kimia dan dadah dari ubat kepada organ-organ badan secara berlarutan.

Jika boleh dielakkan, apa salahnya anda menyelamatkan nyawa yang tersayang dengan alternatif yang lebih selamat?

Hubungi saya untuk mendapatkan supplement yang membantu menurunkan paras gula dalam darah SECEPAT MUNGKIN!

Telefon @ whatsapp : 016-3353567

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua!

 

Pengedar Shaklee Kajang Bangi:

Kak Ai SCB

016-3353567

sihatceriabahagia.com

Penghantaran ke seluruh Malaysia

 

4 thoughts on “12 Makanan Yang Membantu Mengawal Paras Gula di dalam Darah untuk Diabetes”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *